onsdag 31. oktober 2012

Noen tanker rundt juleøllanseringen - utenfor Oslogryta

Det er kjedelig å være bosatt nordafor Dovre i disse juleøllanseringstider. Her oppe har vi verken fått juleøl fra Kinn, Nøgne Ø eller Haandbryggeriet. Og spørsmålet er om vi i det hele tatt får noe.

Det som er saken er: Alle Vinmonopol får tildelt ett gitt antall øl av hver juleøl. Alle Vinmonopol kan bestille opp mer, men av solidaritet så bestilles det bare opp det som er forehåndstildelt  Det er en god tanke, som dessverre ikke funker i praksis. Nå som Vinmonopolet har åpnet for forhåndsbestilling av juleøl for kunder, og siden all øl må innom et lager på Oslo først, så kan Oslo-polene ta fra kvoten til for eksempel Trondheims-polene når de har tømt sitt lager, for det er jo kunder som bestiller. Og når øl ligger på lager, kan det selges. Veldig synd for oss, men veldig hyggelig for ølelskerne i Oslo som kan kose seg med årets julebrygg fra blant annet disse tre nevnte bryggeriene.

Jeg håper imidlertid at det kommer opp noen øl til oss, men jeg tør ikke håpe på noe.

Hva må til for at Vinmonopolet klarer å levere juleøl lengre nord en Sinsenkrysset? Jeg undres, og er svært skuffet over håndteringen i år, som i fjor. Det må bli en annen ordning på det. Hva tenker dere?
Kjør debatt!

EDIT:
Det kan være at jeg har gått litt kraftig ut her, men jeg synes at det er svært beklagelig at ikke varene kommer opp hit til avtalt tid. Jeg skal la tvilen komme de til gode, og ser frem til at jula kommer til Trøndelag snart òg.

Litt ny informasjon fra Vinomonopolet.


  • Vinmonopolet Hei, det er dessverre en del juleøl som ikke har vært klar for bestilling for butikker som får varer fra vår leverandør i Trondheim. Dette skal være klart fra fredag 2.november. Så juleølsituasjonen blir snart bedre i Trondheim og nordover. Hilsen fra Eirill, kundesenteret
  • Tommy Holen Helland Håper det. For jeg håper ikke det er slik jeg skisserer på bloggen. Har hørt at det er slik, eller tar jeg feil?
  • Vinmonopolet Hei igjen, forklaringen er slik jeg beskriver i første innlegg. Send meg en e-post på kundesenter@vinmonopolet.no med øltypene dere savner så skal vi sjekke med Trondheimsbutikkene. Første dag for bestilling av juleøl er likt for alle våre butikker fra nord til sør og Vinmonopolet leverer ikke varer selv til våre butikker, slik at oppfatningen om at Nord ikke prioriteres av oss stemmer heldigvis ikke:-) Ha en superduper kveld! Hilsen Eirill


En mail fra Vinmonopolet.

Her har det vært litt tull dessverre, men nå ser det ut til å løse seg. Jeg har snakket med Vectura i Trondheim for å spørre om hvilke juleøl de nå får inn. Dette kommer nemlig inn til lageret dems i dag, og de har enda ikke fått alle varene, så de venter på flere leveringer i løpet av dagen. Men så lang så bekreftet de at de hadde fått inn juleøl fra Haandbryggeriet, Nissefar, Nissemor og Bestefar.

(...)

Med vennlig hilsen
Christian

AS VINMONOPOLET



Jeg har forresten presentert bloggen min på Bloggurat.

Årets ølhund er kåret!

Pondus-skaper Frode Øverli får utmerkelsen Årets Ølhund
av Petter Nome og fjorårsvinneren, Inge Staldvik.
FOTO: KAIA MEANS NEWSWIRE
Årets ølhund ble kåret den 25. oktober under juleøllanseringen i den nye Mathallen i Oslo. Fjorårets vinner, Inge Staldvik en tidligere gruvearbeider, stortingspolitiker og ordfører fra Skorovatn i Nord Trøndelag, og Bryggeriforeningens leder, Petter Nome, som stod for overrekkelsen.

Årets Ølhund er en utmerkelse gitt av Bryggeriforeningen i Norge til en person som på uegennyttig grunnlag har gjort norsk øl store tjenester. 19 personer var nominert til kampen om Årets Ølhund 2012

I år går prisen til Pondus og Frode Øverli, med følgende begrunnelse: – Frode Øverli setter en svært viktig del av norsk ølkultur på kartet. Han lar menn få være menn. Mannen i gata får lov å være akkurat det, og får nyte sin halvliter. 

– Veldig uventet, jeg så ikke denne komme i det hele tatt. Jeg har fått priser for tegneseriene mine, men dette er sinnssykt gøy, en stor ære. Pondus fortjener nok prisen mer enn meg. Han har jo et så godt forhold til øl at han har overtatt en pub, sier Frode Øverli.

Tommys Ølblogg gratulerer Frode Øverli med prisen, og håper han fortsetter i mange år fremover med Pondus og fremme av sunn ølkultur. 

Listen over tidligere vinnere:
  • 1973 Paul Lorck Eidem
  • 1974 Gösta Hammarlund
  • 1975 Kåre Siem
  • 1976 Lars Bergendahl
  • 1977 Terje Baalsrud
  • 1978 Vera Reff
  • 1979 Ivar Eskeland
  • 1980 Gunnar Haugan
  • 1981 Pedro
  • 1982 Børre Eduard Werner
  • 1983 Ingen utdeling
  • 1984 Leif B. Lillegaard
  • 1985 Rolv Wesenlund
  • 1986 Erling Johansen
  • 1987 Mentz Schulerud
  • 1988 Jahn Otto Johansen
  • 1989 Tore Skoglund
  • 1990 Louis Jacoby
  • 1991 Odd Børretzen
  • 1992 Matz Sandman
  • 1993 Kari Svendsen
  • 2010 Lars Peder Brekk
  • 2011 Inge Staldvik

tirsdag 30. oktober 2012

Hva blir årets øl i 2012?


I år som i fjor skal Årets Måltid kåres og da også årets øl. I fjor vant Hansa Borg Bryggeri med sin Borg Bokkøl. Listen over øl har blitt publisert og i år er i alt 85 forskjellige øl fra til sammen 19 norske bryggerier som deltar. Selve kåringen skjer på TV 2-gallaen som sendes fra Stavanger søndag den 6. januar, men før det skal en fagjury på 25 medlemmer smake seg gjennom samtlige 85 øl fordelt på seks klasser og publikum skal få si sin mening om ølet. Det gjør du ved å merke av for inntil ett øl i hver av de fem klassene. Du må altså ikke ha en favoritt i alle klassene. Når avstemmingen avsluttes, telles publikumstemmene opp og legges til fagjuryens vurdering. Din stemme teller 20 prosent. (hentet fra Apritif.no)





Det skal konkurreres i følgende kategorier hvor følgende øl er nominert:

LYS LAGER / PILS
1. Aass Fatøl (4,7 %) (Aass Bryggeri)
2. Arendals Pilsner (4,5 %) (Arendals Bryggeri)
3. Atna Nakenbad (4,7 %) (Atna Øl)
4. Spell-Ola (4,7 %) (Atna Øl)
5. Atna Rondanepilsen (4,7 %) (Atna Øl)
6. Berentsens Jaktpils (4,7 %) (Berentsens Brygghus)
7. Birkebeinerpils (4,7 %) (Det Lille Bryggeriet)
8. Dahls Pils (4,7 %) (E. C. Dahls Bryggeri)
9. Hansa Sterkøl (6,5 %) (Hansa Borg Bryggeri)
10. Hansa Premium (4,5 %) (Hansa Borg Bryggeri)
11. Mack 1877 (4,5 %) (Macks Ølbryggeri)
12. Lervig Pilsner (4,7 %) (Lervig Aktiebryggeri)
13. India Pale Lager (7,5 %) (Nøgne Ø)
14. Ringnes Pils (4,6 %) (Ringnes Bryggeri)
15. Ringnes Gold (6,5 %) (Ringnes Bryggeri)
16. Frydenlund Fatøl (4,5 %) (Ringnes Bryggeri)
17. Kjellerpils (4,7 %) (Sundbytunet)

HVETEØL / BLOND
1. Aass Weissen (4,7 %) (Aass Bryggeri)
2. Atna Rypeøl (4,7 %) (Atna Øl)
3. Johannes Konstknekt (4,7 %) (Atna Øl)
4. Haandbryggeriet Blondie (4,5 %) (Haandbryggeriet)
5. Toillbokk (6,7 %) (Inderøy Gårdsbryggeri)
6. Kvitweiss (4,5 %) (Inderøy Gårdsbryggeri)
7. Kinn Jubileum (4,7 %) (Kinn Bryggeri)
8. Kinn Slåtteøl (6,0 %) (Kinn Bryggeri)
9. Klostergården Blond (4,7 %) (Klostergården Håndbryggeri)
10. Klostergården Wit (4,7 %) (Klostergården Håndbryggeri)
11. Lervig White Dog (4,7 %) (Lervig Aktiebryggeri)
12. Imperial Dunkel Wit (11,0 %) (Nøgne Ø)
13. Tiger Tripel (9,0 %) (Nøgne Ø)
14. Ægir Witbier (4,7 %) (Ægir Bryggeri)
15. Ægir Bøyla Blonde (4,7 %) (Ægir Bryggeri)

MØRK LAGER / BAYER / BOKK
1. Aass Bayer (4,7 %) (Aass Bryggeri)
2. Atna Øl til Rakfisk (4,7 %) (Atna Øl)
3. Hovistuten (4,7 %) (Atna Øl)
4. Atna Brun (6,3 %) (Atna Øl)
5. Bjønnøl (4,7 %) (Det Lille Bryggeriet)
6. Hansa Bayerøl (4,5 %) (Hansa Borg Bryggeri)
7. Bork Bokkøl (6,6 %) (Hansa Borg Bryggeri)
8. Rakfiskøl (4,0 %) (Inderøy Gårdsbryggeri)
9. Frydenlund Bayer (4,5 %) (Ringnes Bryggeri)
10. Frydenlund Bokk (6,5 %) (Ringnes Bryggeri)
11. ByBayer (4,7 %) (Sundbytunet)

ALE
1. Aass Pale Ale (4,7 %) (Aass Bryggeri)
2. Berentsens Rav Amber Ale (4,7 %) (Berentsens Brygghus)
3. Berentsens Skumrings Ale (4,7 %) (Berentsens Brygghus)
4. Berentsens Bombay IPA (7,0 %) (Berentsens Brygghus)
5. Waldemars Brown Ale (4,5 %) (Hansa Borg Bryggeri)
6. Hommeløl (4,5 %) (Inderøy Gårdsbryggeri)
7. Kvaksøl (4,5 %) (Inderøy Gårdsbryggeri)
8. Kinn Pilegrim (4,7 %) (Kinn Bryggeri)
9. Kinn Sjelefred (4,7 %) (Kinn Bryggeri)
10. Klostergården Amber (4,7 %) (Klostergården Håndbryggeri)
11. Klostergården Brown Ale (4,7 %) (Klostergården Håndbryggeri)
12. Lervig Lucky Jack (4,7 %) (Lervig Aktiebryggeri)
13. Lervig Hoppy Joe (4,7 %) (Lervig Aktiebryggeri)
14. Red Ale (4,7 %) (Sundbytunet)
15. Slogen Pale Ale (4,7 %) (Trollbryggeriet)
16. Lys Ale (4,7 %) (Trollbryggeriet)
17. Fjord (4,7 %) (Trollbryggeriet)
18. Brown Ale (4,7 %) (Trollbryggeriet)
19. Kvek (4,6 %) (Valdres Gardsbryggeri)
20. Staut (4,7 %) (Valdres Gardsbryggeri)
21. Brisk (4,6 %) (Valdres Gardsbryggeri)
22. Ægir India Pale Ale (6,5 %) (Ægir Bryggeri)
23. Ægir Ratatosk Double IPA (9,0 %) (Ægir Bryggeri)

PORTER / STOUT
1. Aass Stout (4,7 %) (Aass Bryggeri)
2. Berentsens Sorte Får Stout (4,7 %) (Berentsens Brygghus)
3. Haandbryggeriet Sundvolden Porter (6,5 %) (Haandbryggeriet)
4. Stut (6,4 %) (Inderøy Gårdsbryggeri)
5. Kinn Svartekunst (10,5 %) (Kinn Bryggeri)
6. Klostergården Røykporter (4,7 %) (Klostergården Håndbryggeri)
7. Lervig Konrads Stout (10,4 %) (Lervig Aktiebryggeri)
8. Imperial Rye Porter (9,0 %) (Nøgne Ø)
9. Imperial Stout – Cognac Edition (9,0 %) (Nøgne Ø)
10. Ægir Natt Imperial Porter (10,0 %) (Ægir Bryggeri)

INNOVASJON
1. Haandbryggeriet Sur Megge (8,0 %) (Haandbryggeriet)
2. Kinn Svartekunst (10,5 %) (Kinn Bryggeri)
3. Rosa Kinn (4,7 %) (Kinn Bryggeri)
4. Klostergården Røykporter (4,7 %) (Klostergården Håndbryggeri)
5. Lervig Hoppy Joe (4,7 %) (Lervig Aktiebryggeri)
6. Red Horizon 2nd Edition (13,5 %) (Nøgne Ø)
7. Python Pilsner (9,5 %) (Nøgne Ø)
8. Ringnes Lite Glutenfri (4,3 %) (Ringnes Bryggeri)
9. Ringnes Imperial Polaris (10,0 %) (Ringnes Bryggeri)
10. Ægir Lynchburg Natt (10,0 %) (Ægir Bryggeri)
11. Ægir Chocolate Chipotle Stout (7,0 %) (Ægir Bryggeri)



Listen over øl er veldig spenninde og det er veldig gledelig at det er et slikt stort mangfold på øl i Norge. Jeg gleder meg spesielt til "Årets nykommer", eller Innovasjon som kategorien blir kalt. Her er det mange spenende nyheter som sloss om prisen.


For å stemme så klikk dere inn på denne siden og gi deres stemmer.

Godt valg!

tirsdag 11. september 2012

Ølnyhet: Ringnes, Imperial Polaris, Bokk, 10%

Ringnes følger med i tiden og har brygget et helt nytt brygg sammen med Garrett Oliver fra Brooklyn Brewery i New York. Dette er spennende takter fra bryggeriet i hovedstaden. Fra før har de mange typer med lager, men den gode julebokken som de kommer med hvert år til jul viser at de kan hvis de vil. Når jeg fikk høre om planene Ringens hadde med Garrett Oliver ble jeg mildt sagt positivt overrasket, og spenningen har steget for hver dag som har godt frem til jeg i forrige uke fikk tilsendt et eksemplar for testing. Sammen med ølet jeg fikk tilsendt fra Sigrid Strætkvern i Ringnes kom også historien  bak bryggingen som jeg gjengir i sin helhet her. 

Vi startet med å diskutere med Garrett, hva slags øl vi skulle lage. Siden vi ikke har gjort noe tilsvarende før, var det viktig at vi gikk for noe som ville fungere greit i vårt brygghus, som jo er designet for store batcher undergjæret øl. Garrett ble inspirert av julebokken vår, så vi landet på at vi ville gjøre et vinterøl i form av en norskamerikansk dobbelbokk. Resultatet har blitt en dobbeltbokk på 10 % som kan lagres i mange år.

Garrett Oliver med appelsinskal

Neste steg var å velge ingredienser (og her kan jeg jo også røpe at det jo ofte står noen damer bak og hjelper mannfolka, så Gunnhild Kolvereid Tolleshaug og jeg har ment mye om smakene).

I tillegg til å bruke store mengder malt, tilsatte vi flere spennende, og for oss noe uvante, smaker i brygget, blant annet i underkant av ett tonn honning(!). Dessuten la vi til Simcoehumle, tørket appelsinskall og kaffe. Odøren av rå muskelkraft og svette lå tett i brygghuset vårt under bryggingen, og det var virkelig moro å være med på.

Garret Oliver med lynghonning

Inspirasjonen til selve navnet er hentet fra Fridtjof Nansens første ferd til Nordpolen, hvor bokkøl fra Ringnes Bryggeri ble servert mannskapet ombord på Fram. Ringnes Bryggeri toppfinansierte Framferden sammen med Thomas Fernely og gikk inn som redere og økonomiske garantister for ekspedisjonen. Under er et artig utdrag fra dagboka til Fridtjof Nansen, som beskriver middagen om bord julaften 1893;

  1. Oksehalesuppe.
  2. Fiskepudding med poteter og rørt smør.
  3. Rensteg med petits pois, snittebønner, poteter og tyttebærsyltetøi.
  4. Moltegrød med flødemelk.
  5. Kransekage og marsipan (det sidste var en kjærkommen gave fra ekspeditionens bager; vi velsigned den mand).

Og så det viden berømte Ringnes bokøl...

Er det en middag for mænd som skal hærdes mod polarnattens rædsler? »


Etikett

Mine smaksnotater
Ølet har en fantastisk fin og mørk kobberfarge med ett lett skum. Ølet dufter av honning, lyng og  appelsein, samt at jeg får et hint av søtlig og bitter kaffearoma mot slutten. Bokken smaker overraskende mye honning, siden honningsmak og duft som ofte blir vekke under gjæring da gjæra spiser det opp. Men man kan vel ikke vente annet når man har tilsatt over ett tonn med honning. Ølet er søtt, men ikke for søtt og passer ypperlig til deserter eller som et øl man nyter uten selskap av mat. Godt balansert øl med blant annet en god bitterhet og aroma fra colombiansk kaffe og Simcoehumle.
Dette må prøves når det kommer på polet til juleslippet!

Poeng: 85 av 100


PS: Ringnes har tappet halvpraten over på flasker og den andre halvparten er tappet over på tank. En del av det som er lagret på tank blir igjen tappet over på bourbon-fat og planlegges å lanseres i 2013. Jeg gleder meg!

onsdag 5. september 2012

Ølturisme: Fra Holo Gardstun via Ægir, Balder og Fossen Bryggeripub til Kinn - Del 5


Bryggerimester Espen Lothe
Det siste på programmet var Kinn Bryggeri i Florø. Der møtte jeg Espen Lothe, bryggerimesteren, samme dag som han kom på jobb etter ferien. Ikke akkurat godt timeet det, men gjestri og høflig som han er gav han meg en liten halvtime av sin dyrebare tid. Tusen takk for det. Når jeg kom frem var Grünerløkka Brygghus på plass for å sette en Løkka Haust amerikansk red ale i gang. Jeg fikk bli med å se på hvordan de brygget etter jeg hadde en liten prat med Espen.

Vi satt oss ned på "bakrommet" over en kopp kaffe fra Kaffebrenneriet i Bergen, men det var ikke lenge får han fant ut jeg måtte smake Tomasmesse - ett nytt julebrygg. Det er en kvadruppel som kommer i salg i 4000 eksemplar. Han bruker mørk krystallmalt og en belgisk westmalle-gjær. Dette er et lovende øl.  det jeg fikk smake har ikke fått stått lenge nok slik på flaske, så karboniseringen har ikke blitt helt ferdig enda. Jeg gleder meg til det helt ferdige produktet.

Kinns bryggeriassistent Anders Cooper
sammen med to fra  Grünerløkka Brygghus 
Innen julen 2012 er de i nye bryggerilokaler og går fra å brygge 800l til 3500l i slengen. Han har fått skaffet weisbier-gjæringstanker fra Bayern. Espen har en forkjærlighet til åpne gjæringskar, og mener selv at det er den eneste måten å brygge på. Han høster den gjæra som blir brukt direkte fra gjæringskaret, og han har gjær som er brukt over 100 ganger. Bryggeprosessen til Kinn går over 6 dager fra vørter til flasking, noe som er veldig raskt og effektivt.

Det å bruke gjær på nytt er en uting blant noen av bryggerne, men jeg må si at jeg er glad for at bryggerne gjør det på sin måte - og står for den måten. Det beriker ølkulturen, og forbrukeren får mer utav opplevelsene med øl.

Øl til gjæring!
Jeg avsluttet reisen min gjennom Sogn og Fjordane med en god burger og Svart hav på den lokale resturanten i Florø!

Dette har vært en fabelaktig reise, som jeg anbefaler alle å gjøre. Alle bryggeriene jeg har besøkt har tatt godt i mot meg og jeg har følt en stor gjestfrihet hos alle.


tirsdag 4. september 2012

Ølturisme: Fra Holo Gardstun via Ægir, Balder og Fossen Bryggeripub til Kinn - Del 4


Videre tar jeg turen til Dale i Sunnfjord og Fossen Bryggeripub som huser Gulating Bryggeri.

Der ble jeg innkvartert på motellet som de eier, før jeg tok en tur ned på bryggeriet og puben for en liten omvisning. Og for et utvalg av øl de har. Her er det opp mot 100 forskjellige øltyper fra fjern og nær. Jeg synes det er veldig stas å møte et slikt utvalg når man er så langt unna allfarvei. Veldig bra. Det er heller ikke negativt at baren er fra et nedlagt utested i Trondheim.

Etter en fin samtale og lunsj, fant bryggerimesteren ut at man måtte ta seg en fjelltur, og jeg ble "jagd" ut i pøsregnet - for nå skulle det gåes fjelltur. Og fjelltur ble det,  og en stakkars brunblogger med altfor lite kondis ble pushet opp i regnet, mens skodden kom sigene innover. Og det gjorde til at vi selvsagt ikke så noe som helst av utsikten jeg ble lovet. phuu.. "Det er vel verdt det" tenkte jeg.

Og det var det definitivt. Senere på kvelden, etter en god og varm dusj og noen smaksprøver på motellrommet, ble jeg invitert til Fossen for en privat servering av vestlandstapas med dertil egnet øl.

Vi drakk en Dale Pale Ale, som fungerte utmerket til alle de 7, 8, 9 rettene vi fikk. Jeg mistet tellingen fort, siden det var så mye god mat å spise. Tapasen anbefales på det sterkeste

Etter at maten hadde blitt servert ble jeg utfordret av Rolf Ivar om å holde en privat ølsmaking, da han hadde hørt at jeg holder litt foredrag av og til. Dette takket jeg selvsagt ja til, og jeg så for meg at vi skulle ta 5-6 øl, og så kose oss resten av kvelden. Det han ikke sa at vi skulle gjennom hele sortimentet. Så det ble 5-6 flasker av hver type øl i stedet. Men "arti va de læll" - som vi sier i Trøndelag.



Jeg vil si tusen hjertelig takk for en fantastisk gjestfrihet og en herlig dag med Rolf Ivar og Else Marie. Tusen takk! Anmeldelsene på flere øl fra Gulating kommer etter hvert.



Gulating, "Apekatten", Dale Pale Ale. (Skal uttales med alle e'ene
ifølge lokalbefolkningen på Dale.)

Fin mørk strågul farge. Med et lett fint skum. Lukter som en amerikansk pale ale, altså med mye god humle. God bitterhet i ølet, godt balansert med en rund og god maltsødme. Litt tynn i smaken mot slutten, men ikke noe som trekker ned.

Godt balansert øl som jeg håper snart blir solgt på dagligvarehandelen, og ikke bare på Fossen Bryggeripub. Dette er forøvrig det ølet som selger aller best på puben av alle ølsorter. Poeng: 81 av 100

mandag 3. september 2012

Ølturisme: Fra Holo Gardstun via Ægir, Balder og Fossen Bryggeripub til Kinn - Del 3

I Leikanger skjer det spennende ting på ølfronten fortiden. I mai i år ble et nytt bryggeri født, Balder Brygg AS . Jeg tok kontakt med Joar Njøs, bryggeriets bryggerimester, for å høre om det var mulig å ta turen innom for å smake på brygget deres. Det skulle jeg gladelig få lov til. Han møtte meg i bryggeriet, som er lokalisert i Lerums gamle saftpresselokaler på Leikanger. Endelig lages det godt drikke i det bygget igjen! 


f.v: Bergen Pale Ale, Joar Njøs, Sognapilsen
Og godt var det!

Sognapils 4,7%, Mørk wienalager
En mørk, bitter og kanskje litt besk lager med lite sødme, men utover det en god, frisk og lettdrikkelig lager. Poeng: 70 av 100

Bergen Pale Ale, 5,7%, IPA (41 IBU)
Den andre jeg fikk var en amerikanskinspirert IPA, med en svak humlebitterhet. Den var lys i fargen - faktisk lysere enn pilsen - hadde en god aroma, men litt lite kullsyre. God sødme og en veldig god bitterhet i sluttsmaken. Jeg likte denne veldig godt, like vell om den er i den nedre IPA-skalaen. Den er lettdrikkelig med en god restsødme. Navnet fikk den fordi den ikke trengte like mye humle som en India pal ale for å dra over Vikafjellet - derfor en Bergen pale ale. Poeng: 78 av 100


Joar Njøs har nettopp startet opp i en 50% på bryggeriet, og brygger en til to ganger annenhver uke sammen med eierne Øystein Meland og Knut Njøs. De har som mål å brygge i underkant av 40.000 liter det første leveåret, og håper på en økning neste år. Når jeg var der i juli så hadde de nettopp blitt ferdig med batch (brygg) nr 7. 

De brygger i gamle melketanker på 700 liter og bruker en melkekjøler til å gjære pils i. De har planer om å brygge både juleøl og kanskje en porter innen året er omme. De serverer ølet sitt på på fat enda, men ønsker å få det tappet på flaske slik at det kan selges til potensielle serveringsteder der det ikke er lønnsomt å ha øl på fat. Så hvis du skal smake dette ølet så har Engengruppen i Bergen, som eier Hermann på Leikanger og Cafe Opera og Pingvinen i Bergen, gått inn en avtale med bryggeriet. Du finner det nok der. Eller så kan du ta turen til Bergen Ølfestival i starten av september, nærmere bestemt  7. - 8. september fra 12:00 - 20:00 på Bryggen!

onsdag 29. august 2012

Ølinfo: Ølsmaking på Antikvariatet!

I høst skal jeg holde 5 foredrag på Antikvariatet. 

Håper jeg ser deg der!

Onsdag 5.9 er fortsatt usikkert


Jeg holder også andre foredrag på forespørsel: Les mer her.

torsdag 23. august 2012

Ølturisme: Fra Holo Gardstun via Ægir, Balder og Fossen Bryggeripub til Kinn - Del 2

Neste bryggeri på veien vestover er Ægir Bryggeri. De åpnet opp i 2007 og er det første store bryggeriet som startet opp i Sogn og Fjordane. I sine 5 leveår har de hatt en formidabel utvikling fra sin start i 2007. Vi har hentet salgstall fra 2009 og frem til prognosen for i år og vi ser en markant økning fra år til år. Bare se her:


2009: ca 75.000 liter øl
2010: ca 125.000 liter øl
2011: ca 202.000 liter øl
2012: forventet ca 350.000 liter øl.



Og i slutten av juni var de igang i nytt, bedre og større bryggeri litt lengre oppe i Flåmsdalen. Grand Opening var den 30. juni med stappfullt hus, og kranene og grillen gikk for fullt!

Litt tørre fakta: 
Bryggeriet brygger nå 4 brygg på 3500L på 16 timer.
De har 6 gjæringskar på 7000L
Så potensielt kan de brygge mer!

Det er fantstisk å se at folk som Evan tør å satse så stort på et så lite sted som Flåm. Her har mange noe å lære. Jeg fikk meg en hyggelig omvisning og samtale med Evan selv før han måtte finpusse på bryggeriet og jeg ble overlatt til den splitter nye logistikkansvarlig, Brynja Sassoon, på Ægir. Etter en hyggelig samtale med henne og etter at Evan hadde hentet en flaske av det aller første brygget som har gått hele veien fra maltmølla til korking på det nye bryggeriet, tok jeg turen ned til Flåm sentrum for å få med meg litt av turistmølla.  Les et tidligere gjort intervju med Evan her




tirsdag 21. august 2012

Ølturisme: Fra Holo Gardstun via Ægir, Balder og Fossen Bryggeripub til Kinn - Del 1

Holo Gardstun

I sommer har jeg brukt deler av ferien på å pleie min trang til å besøke bryggeri - i sommer ble det besøk på hele fem. I en artikkelserie på fem artikler vil jeg fortelle dere litt om Sogn og Fjordane sin ølrevolusjon, men aller mest om alle bryggeriene jeg besøkte.



Bryggeriet ligger nede
i venstre bildehjørne
Vi starter i Flåmsdalen. Oppe i fjellsiden, 470 moh, ligger det et lite tun. Her holder Lill og Per Dale hus. Per brygger etter gamlemetoden i et lite bryggeri på tunet. I tillegg har han et lite speidel-bryggeri inne i serveringslokalene til bruk i festlig lag. Han ville brygge sitt eget øl til forlystelse for de som tar turen opp på gården. Jeg ankom dessverre alene i en bil og kunne ikke smake på ølet der og da, men jeg ble uansett møtt med en overveldende gjestfrihet jeg lever lenge på. Per hadde mye på hjertet og jeg fikk gode historier om blant annet hvordan han fikk "lurt" faren til å lære han å brygge "koinnøl". Faren hadde i si tid brygget flere brygg av denne typen gardsøl, men selvtilliten var ikke stor når sønnen ville lære. Heldigvis fikk han lært av seg noen kunster til sin sønn.

Per Dale i bryggeriet
Bryggerikjelen
Dette er en fantastisk plass, med en utsikt man mister pusten av. Jeg anbefaler dere å ta turen innom Holo Gardstun neste gang dere er i Flåmsdalen. Jeg fikk med meg nydelig vær, fantastisk utsikt, en hyggelig samtale og ikke minst 3 flasker med brygg med meg hjem.



Når jeg kom hjem fikk jeg testet tre av ølene som Per Dale brygger på Speidelen sin på Holo.

Holo Kølch
Holo Kølch
Fin gyllen farge med et lett hvitt skum. Lukt av sitrus. God smak i ølet med en god balanse. Dette er et øl for sommeren og det serveres bare på Holo Gardstun i Flåmsdalen.

Poeng: 75 av 100








Holo Amber
Holo Amber
Fin rødlig farge med et gyllent skum. God malt- og humlearoma. God og rund for- og mellomsmak, men ølet blir en smule for bittert i ettersmaken. 

Den er for tørr og har lite aroma mot slutten.
En god matøl til grillmaten i sommervarmen, men trenger mer balanse for å kunne passe godt alene.

Helt klart et godt øl, men trenger nok noen små justeringer.

Poeng: 69 av 100



Holo Bokk
Fin mørkerød farge med et lett skum. Nydelig maltaroma med hint av krydder. En god bokk med krydder i smaken, og en fin balanse mellom malt og humle gjør at det er en rund og fin smak igjennom hele smaksforløpet.

En god koseøl.

Poeng 74 av 100