mandag 3. september 2012

Ølturisme: Fra Holo Gardstun via Ægir, Balder og Fossen Bryggeripub til Kinn - Del 3

I Leikanger skjer det spennende ting på ølfronten fortiden. I mai i år ble et nytt bryggeri født, Balder Brygg AS . Jeg tok kontakt med Joar Njøs, bryggeriets bryggerimester, for å høre om det var mulig å ta turen innom for å smake på brygget deres. Det skulle jeg gladelig få lov til. Han møtte meg i bryggeriet, som er lokalisert i Lerums gamle saftpresselokaler på Leikanger. Endelig lages det godt drikke i det bygget igjen! 


f.v: Bergen Pale Ale, Joar Njøs, Sognapilsen
Og godt var det!

Sognapils 4,7%, Mørk wienalager
En mørk, bitter og kanskje litt besk lager med lite sødme, men utover det en god, frisk og lettdrikkelig lager. Poeng: 70 av 100

Bergen Pale Ale, 5,7%, IPA (41 IBU)
Den andre jeg fikk var en amerikanskinspirert IPA, med en svak humlebitterhet. Den var lys i fargen - faktisk lysere enn pilsen - hadde en god aroma, men litt lite kullsyre. God sødme og en veldig god bitterhet i sluttsmaken. Jeg likte denne veldig godt, like vell om den er i den nedre IPA-skalaen. Den er lettdrikkelig med en god restsødme. Navnet fikk den fordi den ikke trengte like mye humle som en India pal ale for å dra over Vikafjellet - derfor en Bergen pale ale. Poeng: 78 av 100


Joar Njøs har nettopp startet opp i en 50% på bryggeriet, og brygger en til to ganger annenhver uke sammen med eierne Øystein Meland og Knut Njøs. De har som mål å brygge i underkant av 40.000 liter det første leveåret, og håper på en økning neste år. Når jeg var der i juli så hadde de nettopp blitt ferdig med batch (brygg) nr 7. 

De brygger i gamle melketanker på 700 liter og bruker en melkekjøler til å gjære pils i. De har planer om å brygge både juleøl og kanskje en porter innen året er omme. De serverer ølet sitt på på fat enda, men ønsker å få det tappet på flaske slik at det kan selges til potensielle serveringsteder der det ikke er lønnsomt å ha øl på fat. Så hvis du skal smake dette ølet så har Engengruppen i Bergen, som eier Hermann på Leikanger og Cafe Opera og Pingvinen i Bergen, gått inn en avtale med bryggeriet. Du finner det nok der. Eller så kan du ta turen til Bergen Ølfestival i starten av september, nærmere bestemt  7. - 8. september fra 12:00 - 20:00 på Bryggen!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar