lørdag 17. november 2012

Juleøltest 2012 - Butikkstyrke (opp til 4,7%)

Juleøltest - butikkstyrke

Som sagt, hadde jeg fire venner på besøk en lørdag i starten av november. De har fra litt til ingen erfaring med å smake på "profesjonelt" på øl, men har sterke meninger og er læringsvillig. Jeg valgte å ha med meg disse for å få et litt mer nyansert syn på de forskjellige øla, flere synspunkter og at det er alltid hyggelig med selskap.


Jeg lister opp øla fra bunn til topp. Vi starter med Grans.Grans Julebrygg
Helt grei farge, men et tynt skum som faller fort. Ølet er søtlig på smak før en bitter "usmak" slår inn. Dette er et øl som ikke faller i smak. Det virker ubalansert, tamt, dødt og gir oss ikke noe julestemning. Testens taper.Grans Juleøl
Noe sier meg at Grans har skaffet seg en ny designer på bruket, for boksen er kul. Men hva hjelper det når det som er i boksen ikke er noe å samle på. Jeg kjenner en lukt av eple, er den infisert?

Julen er borte, skummet er dødt og det er lite smak, men drikkbart. Dette er det bare å styre unna.
Tuborg Juleøl

Fin farge, med et lett skum. Ølet har en lett lukt av jul, og smaken er som forventet - anonym. Ølet er har en litt syrlig og besk ettersmak Får en 3'er for de det ikke er noe utpreget dårlig, men heller ikke noe smak å skryte av. En anonym øl.


Lervig Juleøl
Ølet har en nydelig nøttebrun fare med et fint skum. Dessverre er det en utpreget lukt av fjøs og skog og at det er syrlig og emment på smak. Ølet virker som har fått seg en infeksjon siden smaken er platt og metallisk.  Pluss for farge og skum.Ladegaards Juleøl (Grans)
Skummet er heller mangelfullt. Kjenner en anelse sjokolade og karamell i aromaen, men dessverre lever den ikke helt opp, smaksmessig, til den lille forventningen som blir gitt. Den er tam og smakløs. Panelet nevner at dette kunne ha vært noe, hadde det hatt mer av alt.

Frydenlund Juleøl
Fin farge på dette ølet òg, men et litt for tynt skum. Nøytral lukt, men kjenner et hint av malt. Prøver å gi oss litt jul, men får det ikke helt til. Søtlig og uten fylde, men drikkbart og friskt på smak.


Ringnes Juleøl

Ølet har et fint skum, og en veldig god og fyldig maltaroma. Smaken er fyldig med en tørr ettersmak , men dessverre dør ølet for fort ut. Vassen på smak og panelet er ikke helt overbevist, men havner på fire bjeller. 
Rogalands Juleøl
Fin mørk ravfarge med et fint skum på toppen. En liten duft av maltaroma er der og trigger smaksløkene. Smaken er litt anonym, men vi finner litt mørk karamell. En midt på treet øl, som kan drikkes når og hvor som helst. 

Aass Juleøl
Fint skum, men litt tynt. Fargen er mørk med en mørk god karamellaroma. Karamellen kommer igjen i smaken, men skulle ønske det hadde vært litt mer fylde. Godt balansert med en god bitterhet mot slutten. 

Dahls Juleøl
Gyllen farge, med mye blomsteraroma. Godt skum og en god karamellsmak. Litt tam, 
men helt klart et godt øl. Vi savner dog litt for at dette skal komme høyere opp. En 
sterk femmer her altså

Nordlands Juleøl
Greit skum, men litt tynt. God maltrik aroma og god på smak, men er litt for 
lettdrikkelig og frisk til å utfordre smaksløkene. Passer best som en tørstedrikk, og det 
har ingen usmaker som gjør at det trekker ned. Panelet likte denne. 

Atna Juleøl
Testens hittil flotteste og tetteste skum. "Åhh... Dette var jul" kom det fra en av 
medlemmene i panelet når man luktet på det. "Har nesten ikke lyst til å slutte å lukte" 
Og det skulle man ikke ha gjort heller. For smaken sto ikke til lukten. Den var tynn, 
uten noe substans. Dette trekker ned, men like vell får de en grei karakter på grunn av
julefølelsen i aromaen. Hansa Juleøl
Her er det lite lukt, men den kompenserer godt med en fyldig og maltrik smak. Dette 
mener panelet er en god mat-øl som vi gjerne kjøper igjen. Den får en sekser, men det 
er på den høyeste delen av sekstallet.  

Hansa Julebrygg
Ølet har en fin mørk farge med et fint skum. Vi kjenner smaken av svisker og en søtlilg 
god maltaroma. Dette er et godt juleøl og passer nok ypperlig som en lett juleøl til 
desserten. 

Dahls Julebrygg
Lovende skum, som dessverre falt litt for fort. Ølet har en fin mørk rødlig farge, og 
lukter mye. Dette brygget er veldig godt, med god fyldig maltpreg og fin bitterhet som balanserer sødmen. Et godt mat- og koseøl til sene julekvelder. 

Ægir Julebrygg
Siden dette ølet er et handverksøl så er det grumsete i fargen, men helt klart innenfor. Skummet er flott, og man kjenner humlekarakteren i aroma og i smak. I smaken har man en god karamellsødme som balanserer godt med humlebitterheten. Et godt mat-øl, spesielt til pinnekjøttet, men kan òg nytes alene. 
Nøgne Ø Julesnadder
Testens vinner kommer fra Grimstad. Dette ølet er nok for kjennere, da det er en markant røyksmak på ølet. Skummet er nydelig, og i aromaen finner man nøtter, sjokolade og litt røyk. Røyken kommer sterkere frem i smaken, men man kjenner godt alle de andre smakene òg. Et godt juleøl til sene julekvelder foran peisen, med nøtter og annet julesnadder på bordet. Et godt og velbalansert juleøl!


1 kommentar:

  1. Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!

    Giaonhan247 chuyên dịch vụ vận chuyển hàng đi mỹ cũng như dịch vụ ship hàng mỹ từ dịch vụ nhận mua hộ hàng mỹ từ trang ebay vn cùng với dịch vụ mua hàng amazon về VN uy tín, giá rẻ.

    SvarSlett