onsdag 11. mai 2011

Ølinfo: Brooklyn Brewery event hos Ringnes.

Onsdag 4.5.2011 ble Norske Ølbloggere invitert til en event med Brooklyn Brewerys Brewmaster Garret Oliver. Anledningen var en invitasjon fra Ringnes om å overvære en seanse med nettopp han.

Oliver er en av bryggeribransjens enere og mest kjente og profilerte personer. Han har vært en foregangsmann på flere områder, ikke minst når det gjelder mat- og ølkombinasjoner. 

Seansen startet med at vi, 5 norske øl bloggere, fikk et 40 minutters eksklusivt intervju med Mr. Oliver. Egentlig skulle seansen vare i 30 minutter, men Oliver så ut til å kose seg, og lot like godt Ringnes og resten av øl-Norge vente i ti minutter til. Vi ølbloggere følte oss omtrent som tenåringsjenter som fikk møte vårt største popidol.

Under seansen serverte Garret Oliver oss rikelig fra Brooklyns ølutvalg, og som noen av de første normenn fikk vi smake på en Sorachi Ale 7,5%. Det er et belgiskinspirert saison ale, brygget på en sjelden japansk humle som Brooklyn Brewery har plantet i sin egen bakgård. Ølet er friskt og litt syrlig øl som ikke gir meg så mye, men helt klart et godt øl. Jeg har en følelse at dette er et øl som egner seg veldig godt som et øl til mat, for jeg savnet noen smaker og “motstand”. 63 av 100 poeng.

Da seansen var ferdig og vi hadde fått stilt alle spørsmålene vi hadde, lært mye om hans syn på øl og ølbrygging, hadde fått anekdoter om bryggeribransjen samt fått hans syn på mikrobryggeriene og deres fremtid og ikke minst at TV2 (God Morgen, Norge) hadde fått sine bilder og intervju trasket vi opp til Ringnes’ festsal på Grünerløkka.
Der ventet rundt 80 bransjefolk, inkludert Norges to fremste bryggere; Kjetil Jikiun fra Nøgne Ø Det kompromissløse bryggeri og Evan Lewis fra Ægir Bryggeri. Nærmere himmelen tror jeg nesten det er umulig å komme for en ølblogger. Vi ble ønsket velkommen av Sigrid Strætkvern og et bord fylt til randen av godsaker. Vi fikk først et 30 minutters langt foredrag fra Garret, men det viste seg at mye av det han sa til alle gjestene hadde ølbloggerne allerede fått høre en liten time før – ikke at det på noen som helst måte var negativt. 

Så ble vi tatt med på en smaksreise igjennom hele Brooklyn Brewerys sortiment fra de tre ølene som allerede er vidt distribuert i Norge: Brooklyn Lager, East India Pale Ale og Brown Ale, samt Local 1, Local 2, Monster Ale, Black Chocolate Stout og Black Ops. 

Mellom hvert øl snakket Garret om brygget vi hadde fremfor oss - riktig nok ble det mindre og mindre snakk jo flere øl som ble smakt, men like vell informativt og en hyggelig reise.

Brooklyn Lager, 5,2%: Ølet har en fin og mørk kobberfarge og et lett skum. Lukten bærer preg av at det er et fyldig maltøl, samt noe karamell. Det er et fyldig og god lager, men jeg vil faktisk si at dette ble litt for mye av det gode. Det blir litt for søtt til å være leskende over en lengre periode. Poeng: 61 av 100 

Local 2, 9%: Et lysemørkt og fint øl med et lett skum. Smaker litt av karamell og belgisk sukkertøy til å begynne med, men smaksforløpet eksploderer med sin champagnegjær og en pikanthet som gir det lille ekstra til ølet. Et veldig spennende øl. 72 av 100 

Local 1, 9%: Dette er et lysere øl en Local 2, men med mer smak. Dette er en belgiskinspirert triple, med lukt og smak av tørket blomster sitrus. Ølet har mye karbonisering, men ikke på samme måte som Local 2. Et friskt øl med et fint høyt skum. 75 av 100 

Monster Ale, 10,1%: Dette er en barleywein brygget på britisk e tradisjoner. Fargen er fin og mørk, og lukten er karakteristisk barleywein med rosiner, grapefrukt og nøtter, men der stopper det. Det har en, mener jeg, alt for liten smaksopplevelse til å være en barleywein. Lukten og synet er der, men ikke smaken. Jeg tror nok denne skulle hatt flere år på lager før den havnet i glasset mitt. 50 av 100 

Black chocolate stout, 10%: Dette er det første brygget som kom ut av produksjonslokalene i Brooklyn Brewery. Ølet har en fin mørk farge med et lett skum Lukten og smaken bærer preg av kaffe og mørk sjokolade. En fyldig, men litt lite smakfull, øl. 78 av 100 

Black Ops, 11,6%: Siste øl ut og en spesialitet som aldri før har blitt servert norske ganer i Norge. Ølet er mørkt som natta med et nydelig, mørkt karamellaktig skum. Lukten bærer preg av bourbon og lakris. En nydelig fylde i smaken. Et rett og slett nydelig øl. En fin avslutning på kvelden. 83 av 100 

Sammen med alt dette gode ølet serverte Ringnes utsøkt spekemat, aioli, brød og gode oster, noe som viste seg å være et utmerket tilbehør til ølet! Jeg vil takke for fremragende vurderingsevne av bloggkollega Storemy, da han serverte bordet kontinuerlig med vann. Ikke vet jeg hvordan det har blitt hvis ikke vi var så framsynte at de ble drukket like deler vann og øl.
  
Etter et fantastisk event i Ringnes’ festlokaler, tok noen av oss turen ned til Amundsen Bryggeri og Spiseri. Det var en veldig hyggelig sammenkomst, der vi gikk løs på ølkjelleren sammen med Espen Smith. Jeg skrev lengre oppe om at man ikke kunne komme nærmere himmelen som ølblogger – jeg tok feil. Ølkjelleren var fylt til randen av årgangsøl og andre sjeldne ølsorter. Vi fikk servert 3 typer lambic øl, en gueze, vintage og framboise, som ikke er å få tak i andre steder i Norge, og gode historier fra Espen. Her har jeg ikke skrevet ned noe til testen, for her skulle det bare nytes. Fantastiske gode øl som avsluttet en perfekt aften i ølets tegn.

Test nr: 151-157Bilder er tatt av Sammy, Kjempetorsken, Ringnes og Tommys Ølblogg

Les hva de andre ølbloggerne skriver om eventen. 

StoreMy (kommer)
Humle og malt (kommer)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar