onsdag 16. mars 2011

Ølinfo: Saint Patrick's Day

Saint Patrick's Day
Everyone's Irish on March 17th.*


Saint Patrick's Day (eller Lá Fhéile Pádraig som det heter på irsk), er irenes nasjonaldag. Den opprinnelige katolske minnedagen er nå mer en festdag for å feire irsk kultur. Saint Patrick (år 387–461 e.kr), Patrick hadde mye tilhold i den historiske oldtidsbyen Downpatrick i Nord-Irland. Det irske navnet på byen er Dún Pádraig og betyr Patricks festning. Tidligere het byen Dunum, Rath Celtair, Dún Lethglaise og Dún Dá Lethglas før det altså tok navn etter St.Patrick. Byen skal visstnok fremdeles huse hans grav, og her finnes også St Patrick Center som har en permanent utstilling om St Patrick.

Man vet lite om Patricks tidlige liv, men han var født inn i en velstående romersk-britisk familie. Som 16-åring ble han kidnappet av irer og holdt fanget som slave et sted på Irlands vestkyst. Gud fortalte han i en drøm at han skulle flykte tilbake til England. Han så gjorde, og ved tilbakekomsten begynte han å studere til prest. Irsk folklore forteller at Patrick ble kallet tilbake til Irland, nå som biskop for å kristne Irland. Det sies at han brukte trekløveret (shamrock) for å lære irene om den hellige treenighet. Patrick døde 17.mars år 461.

St Patrick's Day feires først og fremst i Irland og Storbritannia, men ettersom irene er et ferdendes folk, feires nå St Patrick's Day nær sagt over hele verden. Ikke minst i USA hvor det bor mange etterkommende etter irske utvandrere. Her er 17.mars en av de dagene i året det konsumeres mest alkohol, og er følgelig en travel dag for pub- og restaurantbransjen. I mange byer blir det avholdt parader, og alle irske puber i verden med respekt for seg selv ferier St Patricks Day.

Så førstkommende torsdag, 17. mars kan du ta turen innom din lokale irske pub, ta en halvliter Guinness og la deg rive med av irsk folkemusikk og høy stemning! Flere puber i Oslo feirer St Patricks Day, og hos Den Gamle Major kan du blant annet få grønt øl(!) etter irsk tradisjon! Ellers samles mange irer på puben The Dubliners i Rådhusgata denne dagen.

I Bergen samles irene på Finnegans ved DNS, plassen som regnes som den virkelige irske-puben i byen. Ellers så har du Dubliners oppe ved Fløybanen.

Kilde: Wikipedia, Kjempetorsken

* Tekst på et skilt på veggen i Guinnes-bryggeriet

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar