onsdag 18. mai 2011

Øltest: Den store sommerøltesten 2011

Som en ølblogger med respekt for seg selv tester jeg også øl som man helst skulle ha latt stå igjen i butikkhyllene. Jeg tar den støyten for mine lesere og gyver løs på sommerens store sommøltest. 

Før jeg går igjennom de 7 ølene jeg fant på butikken som kan regnes som sommerøl, vil jeg komme med et lite hjertesukk. Hvorfor? Hvorfor må industribryggeriene lage sommerøl som smaker – om mulig – mindre enn 
sin vanlige industripils? Jeg skjønner det bare ikke. Tror de store bryggeriene at nordmenn så lite glad i øl at de kjøper utvannet pils? Hvor har de vært i timen? Smakfullt øl fra blant annet Nøgne Ø, Ægir og Kinn er på vei inn i de norske hjem, og det er nesten frekt å selge utvannet pils som sommerøl. Sant skal sies at det var et sommerøl som viste litt positive takter. 

Her kommer testen med vinneren, Hansas “Her kommer solen”, først og taperen, Tuborgs Sommerøl til sist. 

Hansa, Her kommer solen, 4,5%
Dette var overraskende - en “mørk” sommerøl, hvis man kan kalle industribryggerienes sommerøl for mørk. 
Den har derimot det karakteristiske lette skummet som forsvinner før du vet ordet av det.

Jeg lukter litt malt, og med litt “våt hund”, for å sitere min gode bloggkollega hos StoreMys lille Ølblogg. Har nå luktet kraftig inn mange ganger, men fortsatt ikke akkurat mye lukt å hente. 

Denne har mer smak enn andre sommerøl jeg har smakt, men fortsatt ikke mye. Det smaker av litt bitterhet og blomster. Gir meg lite, men som sagt mer enn andre sommerøl.  Poeng: 45 av 100 

Ringnes, Sommerøl, 4,6%
Dette ser jo ut som vann. Det er veldig lyst, nesten gjennomsiktig og har et lyst, hvitt og lett skum. Det lukter – 
som alle sommerølene jeg har testet - nesten ingenting. Litt maltkarakter, men ellers så lukter det våt hund. 

Ordet jeg kommer til å bruke gjennomgående når det gjelder smak er “litt”. Det er litt bitterhet, litt maltsødme og absolutt ingen fylde. Det er overraskende “mye” smak i starten. Det er faktisk slik at man nesten tror smaken skal utvikle seg videre til å fylle munnen med herlig følelse av øl, men nei. To sekunder etter at øl er i munnen så er smaken av det forsvunnet helt. Det får ok med poeng siden de prøvde og at det er et mye bedre øl enn mange av de andre jeg testet. Poeng: 39 av 100 

Ringnes, Skjærgårdspils, 4,7% 
Føler jeg gjentar meg selv, men ølet har en lys lagerfarge, men alikevel mørkere enn ett par av sommerølene jeg har smakt. Skummet er lett, nærmest fraværende. Det lukter frisk, litt malt og våt bomull. Det smaker lite i hele smaksforløpet. Denne kunne med hell hatt mer fylde og smak siden den er "så mørk" som den er. Helt grei tørstedrikk, men jeg velger nok noe annet før denne. 
Poeng 29 av 100 

Grans, Utepils, 4,7% 
Synet er et lett såpete skum, med en fin gylen farge på ølet. Jeg lukter nesten ingenting, men det har et lite snev av en maltkarakter.Smaker beskt med hint av parfyme. Litt frisk og fruktig til å begynne med, men beskheten tar fullstendig overhånd. Ikke det værste ølet jeg har smakt, men også langt fra det beste ølet. 
Poeng: 22 av 100 

Tuborg, lime cut, 4,5%
Er det mulig?Dette er lyst som vann med et lett hvitt skum. Lukter ingenting, kanskje et lite hint av lime hvis jeg lukter og leter febrilsk. Smaker bare sukker og er kvalmende. Den har et hint av lime, men den er ikke syrlig men faktisk lit søtlig i smaken. Nei takk, dette ølet blir aldri kjøpt igjen. Poeng: 9 av 100 

Carlsberg, Copen*Hagen, 4,5% 
Jeg sa i forrige test "om det var mulig?" Ja det er det. Dette er som vann, nesten ingen fargenyanse i det hele tatt. Et skum som et høyt og fint - i 10 sek. Så er det helt borte Det har absolutt ingen lukt. Kanskje litt våt hund, hvis jeg legger godviljen til. Det har MYE karbonisering i munnen. Smaker så vitt av sukkervann i ettersmaken, ellers er det så og si bare karbondioksid som gjør at "ølet" er spennende i munnen. For, kommer jeg til å nyse nå, eller ved neste slurk? 

Nei, dette skjønner jeg ingenting av. Hvorfor lager de dette? 

For å sitere fruen som ikke synes øl er noe godt: "Dette smaker jo ingenting?!? Jeg synes Corona smaker øl, og da sier det mye om denne drikken. Poeng: 5 av 100

Tuborg, sommerøl, 4,5% 
Synet av dette ølet gir meg dårlige vibrasjoner. Det har et lett såpeaktig skum, men en fin gyllen farge på ølet.Lukten av ølet uroer meg ytterligere: Sorry, men dette ølet lukter såpe og parfyme. 

Når jeg luktet det jeg luktet ble jeg redd for hva det skulle smake; mine bange anelser ble bekreftet. Dette smaker såpe og tørket aromablomster og er noe av det værste jeg har smakt. Dette er det ingen vits i å bruke penger på. Det finnes ca. 160 øl bare på denne bloggen jeg kunne ha valgt før dette. Hvorfor lager dere dette Tuborg? Original-pilsen er jo faktisk mye bedre enn denne. Skuffa. 
2 av 100 

Test nr: 161-167

4 kommentarer:

 1. Synes du var snill med Tuborg Lime Cut jeg! :-) Den er en av mine aller verste bunnslam-øl, les slakten her (fra Ratebeer):

  "Bought this in hope of a simple, refreshing summer drink. I was wrong. Dead wrong. Tuborg Lime Cut pours a dishwatery yellow-green substance into the glass, only to be grossly topped with what appears to be...soapy foam! Smell is light citric, with sweet malts that makes the whole thing reminiscent of...hmmm...lemme see...vomit? Turns out the taste is par: a watery, wishy-washy taste of overtly sweet malts and flavor of lime deep into the ultra-fake concentrate division. Jeesus Christ...this could very well one of the all-time worst macrobrews I’ve ever had. WARNING: AVOID AT ALL COSTS! This "beer" could completely ruin your day. :-( I will take Tuborg’s own advice, and "expect more". That is, another beer altogether. The only reason I don’t *completely* butcher the rating on this one is the fact that it didn’t actually make me sick. I’m saving that spot for something "special". Does anyone know a good lawyer? I think it’s time conscious beer drinkers sued Ringnes/Carlsberg for misleading advertisement..."

  :-)

  SvarSlett
 2. Hehe... Kan forsåvidt være fullstendig enig med deg :) Tuborg Lime er fullstendig bortkastet produkt. Men det vart no en 9'er da det gikk ned i motsetning til Tuborg Sommerøl, som gikk i ned i vasken.

  SvarSlett
 3. En flott gjennomgang. Jeg har smakt alle disse unntatt Grans Utepils, og de blir ikke innkjøpt på ny.

  Ellers er jeg overbevist om at de store bryggeriene ikke bare tror, men de VET at nordmenn foretrekker å kjøpe utvannet, lyst lagerøl. Det har bryggeriene hatt markedsundersøkelser på. I tillegg har de salgstallene fra de siste årene, og det er ikke uten grunn at bryggeriene satser slik de gjør. Ære være bryggerier som i stedet for å brygge fem-seks lyse lagerøl prøver seg på andre øltyper. Aass har for eksempel et sortiment der en flott stout inngår, mens Mack nettopp har lansert en brown ale og en hveteøl.

  Bryggeriene driver ikke med veldedighet. Dessverre. Men så lenge Ola Nordmann vanligvis plukker med seg en premium, en fatøl og en sommerøl fra et norsk bryggeri for å virke eksklusiv og ha en variert ølkveld, vil det fortsatt være slik. Det er nok økonomene på bryggeriene som bestemmer og ikke bryggerne. Men når det er sagt: Jeg er overbevist om at bryggerne til både Ringnes og Hansa kunne laget både IPA, stout og bitter som kunne konkurrert med håndverksbryggeriene. Uten tvil!

  SvarSlett
 4. Den 5. Grans utepils er den beste ser frem til den tiende, Ketil og Svein

  SvarSlett