tirsdag 26. april 2011

Norske bryggerier: Ægir Bryggeri, Flåm

Ægir Bryggeri, Flåm
20.04.11 – 21.04.11 hadde jeg et døgn i Ægirs tegn. Jeg ble invitert til Flåm av bryggerimesteren selv, Evan Lewis, etter at han hadde lest bloggen min samt at jeg hjalp han med å bygge opp Ægirs fan-side på Facebook. Jeg ofret gladelig et døgn av påskeferien min til Flåm og Ægir Bryggeri.
Da jeg ankom fagre Flåm innkvarterte jeg meg på rommet på Flåmsbrygga før jeg sporenstreks tok turen ned til bryggeripuben. Og for et hus de har bygget opp. Det er intimt, men samtidig kan du sitte helt for deg selv uten å bli sjenert av andre.  Etter en liten rundtur for meg selv traff jeg Evan Lewis, bryggerimesteren fra USA som fant seg ei sognejente og som for 7 år siden bosatte seg innerst inn i en fjordarm av Sognefjorden. Etter det har det bare gått en vei for Evan – rett opp. De budsjetterte med å selge 15.000 liter øl det første året, det målet ble nådd den første måneden.  Det er 5 år siden det første brygget var klart for salg i bryggeripuben og i dette øyeblikk står brygg nummer 200 og putrer og gjør seg klar til å bli servert øltørste turister i Flåm denne sommeren.
Evan gav meg en god rundtur på sitt 73 kvadrat store bryggerilokale, mens han snakket uten stans om sine brygg og bryggeriets store, men korte historie. Jeg nøt hvert sekund. Han er en ivrig og kunnskapsrik mann som elsker jobben sin. Han har fått guttedrømmen oppfylt med å tjene penger på å gjøre hobbyen sin.









Etter omvisningen satte vi oss ned med 5 av bryggene til Ægir, alle brygget og tappet i Flåm; Bøyla, Rallar, Heffeweitzen, IPA og Sumbel.
Bøyla, 4,7%, fat: En fin lys blond med et fint lett skum. Ølet har en nydelig bitterhet og smak av citrus, som gjør at denne passer godt til fisk og skalldyr.  71 av 100 poeng
Rallar, 4,7%, fat: En amber ale som har nydelig klar kobberfarge med en god mørk bitterhet. Ølet har et hint av blant annet karamell, sjokolade og syrlighet. 80 av 100 poeng
Hefeweizer, 5,5%, fat: Denne ølen serveres bare fra fat, så da er du òg sikret at dette ølet brygges i Flåm. En god, fyldig og fruktig hveteøl som lukter og smaker litt av banan. Dette er et perfekt øl til sjømat med sin gode syrlighet. 83 av 100 poeng
IPA, 6,5%, fat: Dette ølet er barnet til Evan, som brukte hele 11 år på å få fram de gode og karakteriske smakene i denne vestkystinspirerte IPA. Den har en fantastisk kobberfarge og en god fruktighet og bitterhet. Les min tidligere anmeldese av den her
Sumbel, 4,7%, fat: En god porter, men jeg vil ha den fyldigere. Smaker av lakris og mørk sjokolade. Frisk smak, men smaken forsvinner for fort. Uansett et godt øl, som jeg helt klart vil anbefale. 80 av 100
Når disse smaksprøvene var blitt gjennomført tok jeg meg litt tid for meg selv for å la inntrykkene synke inn før middag. Middagen ble inntatt på restauranten på Flåmsbrygga, Furukroa. Der spiste jeg lammekoteletter, fløtegratinerte poteter og wokede rotgrønnsaker, selvsagt toppet med en Rallar fra nabobryggeriet. Maten var nydelig med akkurat passe motstand og nydelig smakstilsetning. Disse kokkene kan sine saker, noe som kan være fordi Hanne på Høyden har vært inspirator for dem.  Som jeg nevnte, hadde jeg en amber ale (Rallar) til middagen. Med sin gode maltsmak av blant annet karamell gjorde at måltidet rett og slett ble en høydare. Dette kan anbefales. Flåm kan sitt øl og sin mat.
Som en litt utradisjonell dessert hadde jeg spekemat, og her kom faktisk Rallaren mer til sin rett. Ølet er nærmest perfekt til dette formålet. Jeg gleder meg allerede til Rallar og spekemat til sommeren.
Som ny restaurantanmelder gir jeg mitt første terningkast på en restaurant til Flåmsbrygga og Ægir. De får en veldig god femmer.
Så var middagen unnagjort og en ny runde i bryggeripuben var på timeplanen. Der fikk jeg blant annet anbefalt en ny versjon av Natt imperial porter, Lynchburg Natt, Barrel aged imperial porter, 10%, flaske nummer: 807. Dette var en fantastisk smaksopplevelse. Ølet lukter av rosiner, sjokolade, eik og Jack Daniels. Smakene bærer preg av det samme og den er skummel lettdrikkelig med en liten syrlighet og mye smak. Jeg kjenner òg en god fruktighet og hint av grapefrukt i ølet. Dette er helt klart prima vare. Skal jeg trekke noe på dette ølet så er det at det lukter så fantastisk godt at man ikke har lyst å drikke det. Men trekker jeg – nei, det gjør jeg ikke. Dette er det beste ølet jeg har smakt fra Ægir og helt klart et av de beste ølene jeg noen sinne har smakt, et nydelig håndtverk som fortjener all den ros den kan få. Fantastisk. 100 av 100 poeng!
Dette ølet ble min avslutning på en fantastisk dag hos Evan på Ægir. Han er en hyggelig og jovial fyr, som elsker sitt arbeid og håndtverk. Hans lidenskap til ølet gjør at de som elsker øl – og Ægir – kan se frem til mange gode, og nye, ølsorter fremover. Tusen takk for et hyggelig vertskap, Evan, jeg kommer tilbake.

Jeg har fått smaken på dette konseptet, så i løpet av min karriere som ølblogger skal jeg ha vært innom alle håndbryggeriene i Norge!




Poeng til bryggeripuben Ægir: Seks av seks Poeng til Flåmsbrygga Restaurant: Fem av seks
Hvor: Flåm, Sogn og Fjordane
Test av øl nr: 138-142

5 kommentarer:

  1. Fantastisk Tommy! To tomler opp! :-D

    SvarSlett
  2. Trivelig reiseskildring. Jeg får ikke mindre lyst på en tur til Flåm etter dette.

    SvarSlett
  3. Takk for det! Det var en fantastisk tur, som jeg håper alle øl-elskere tar en gang.

    SvarSlett
  4. Drar hvert år til Flåm & Ægir.
    Siste gang fikk jeg lokket med meg arbeidskollegaer og avholdt den årlige brainstormingsøkten på Flåmsbrygga i kombinasjon med rib-tur til Undredal og "Fjordstrøka innaførr" - noe som kan sterkt anbefales! Reiser nå inn den 19 mai for en langhelg og ser frem til å smake på Natt i ny utgave!

    SvarSlett
  5. har brukt europrs sine øl kits, men jeg vet at de er langt fra de beste for erafarne. de er de samme man får tak i på Walmart se guiden min her tilbudsvarer.blogspot.no har akurat de samme dunkene hjemme damen hater de

    SvarSlett