tirsdag 31. juli 2012

International Beer Day (IBD) søndag 5.august


Søndag 5.august feires International Beer Day (IBD) for andre gang over hele landet!



Nytt av året er at det arrangeres livesmaking på nettet av Jørn Idar hos Høyt Skum annonsert at det vil bli avholdt en ølsmaking live på nett. Her har du som seer mulighet til å smake ølene samtidig som Jørn Idar, og være en del av Norges første nasjonale ølsmaking.



Sted: Høyt Skum sin USTREAM kanal (http://www.ustream.tv/channel/hoytskum

Følgene øl vil bli smakt
  • Nøgne Ø Saison - Overgjæret - 6,5 % - Belgisk Saison
  • Ægir Skumring - Overgjæret - 7 % - Belgisk dobbel
  • Borg Bokk - Undergjæret - 6,6 % - Bokkøl
  • Haandbryggeriet Hesjeøl - Overgjæret - 6.5 % - Historisk norsk øl
  • Kinn Vestkyst - Overgjæret - 7,0 % - Amerikansk IPA

Disse kan kjøpes eller bestilles på Vinmonopolet, husk å gjør dette i god tid før smakingen slik at du får være med på denne begivenheten."

Du kan feire International Beer Day hvor du vil. Ikke alle puber har et eget International Beer Day-opplegg, men alle har øl! Sjekk denne siden for oppdatert program: http://www.facebook.com/IBDNor​ge

På noen av dem kan man finne eksklusive øl på kran fra norske mikrobryggerier. Andre feirer med nye øl på fat og flaske mens atter andre har ølforedrag, quiz og andre arrangementer.

Vi i Norske ølbloggere som står bak International Beer Day i Norge, er:

Trondheim:
Tommy Holen Helland, Tommys ølblogg
http://www.tommysølblogg.no/

Bergen:Svein Edvard Myklebust, StoreMys Lille Ølblogg
http://storemy.wordpress.com/

Oslo:Audun Riisberg Paulsen, Humle og Malt
http://www.humleogmalt.com/

Jørn Idar Kvig, Høyt Skum
http://hoytskum.com/

Ove Haugland Jakobsen, 1001 øl
http://altannetennborg.blogspot.com/

Tom Young, Kjempetorskens ØL-blogg
http://www.kjempetorsken.com/


Sjekk også følgende sider for mer info:
http://www.facebook.com/IBDNor​ge
(her finnes oppdatert informasjon om de forskjellige stedene som arrangerer IBD i Norge)

http://www.internationalbeerda​y.com/
(her finnes informasjon om IBD internasjonalt)

http://www.facebook.com/norske​.olbloggere
(samleside for de norske ølbloggerne som står bak IBD i Norge)

Ser dere på en pub nær meg!

mandag 18. juni 2012

Fra Årets Hjemmekokk 2012 til Noma - verdens beste restaurant.



Tommys ølblogg har et lite samarbeid med Hjemmekokkene, og bidrar med kunnskap om hvilke øl som passer til hvilken mat. Nå driver vi med jakten på Årets Hjemmekokk 2012 som foregår i fire norske regioner. På østlandet og vestlandet er det allerede kåret en vinner og representant for sin landsdel. Dette er altså en kokkekamp for amatører, og skal bidra til mer bevissthet rundt matglede, gode og lokale råvarer og altså ekte matlaging. Målet er at flere skal bruke kjøkkenet sitt til matlaging og mindre tid på oppvarming av ferdig industriell ferdigmat.

Bli landsdelens representant under Gladmatfestivalen.
Nå er turen kommet til Møre og Romsdal, Trøndelagfylkene, Nordland, Troms og Finnmark. Herfra kan hjemmekokker sende inn oppskrifter (se nederst), og de fire beste blir invitert til en uhøytidelig
kokkekamp. Denne finner sted i Trondheim allerede den 28. juni - og med frist for innsendelse av oppskrifter den 25. juni. De fire får beskjed dagen etter fristen. Arrangementet i Trondheim gjennomføres i samarbeid med Bondens Marked Trøndelag.


Til verdens beste restaurant - kåret tre år på rad.
Vinneren under Årets Hjemmekokk 2012 i Stavanger får møte en svensk og dansk amatør. Dette skjer i forbindelse med Matstreif, og blir gjennomført i samarbeid med Innovasjon Norge. Herfra får altså en amatør komme til kjøkkenet hos Noma i København. Det blir et inspirasjonsopphold på noen dager, sammen med verdens beste kokker. Noma, som står for Nordisk mat, er relativt restrektive med hvem de slipper inn på sitt kjøkken - så det er med stolthet Hjemmekokkene tilbyr denne muligheten.

Oppskriftene.
Deltakerne må sende inn oppskrifter på en hovedrett og dessert for fire personer. I hovedretten skal ytrefilet av svin brukes, og det er eple som skal prege desserten. I konkurransen skal de fire som blir valgt ut bruke 70 minutter pluss tid til å pakke ut og klargjøre sin arbeidsstasjon klar. 


Oppskrifter sendes: arve@hjemmekokkene.no
- samme mailadresse kan brukes til spørsmål og mer informasjon.

Årets Hjemmekokk 2012 arrangeres av foreningen Hjemmekokkene, og gjennomføres i samarbeid med relevante aktører i regionene, øst: Mathallen Oslo, sør: Bondens Marked Agder, vest: Jærdagen/Jærnåttå, Bryne og nord: Bondens Marked Trøndelag








søndag 20. mai 2012

Ølinfo: Birra Baladin til Trondheim!


Tirsdag førstkommende har Den Gode Nabo i samarbeid med Beer Enthusiast og VinPuls fått til en bryggerimiddag med Teo Musso, mannen bak Italias ledende håndverksbryggeri, Baladin. Her får vi smake bla Isaack (hveteøl-inspirert), Super (klosterøl-inspirert) og Nora (oldtidens Egypt-inspirert), i tillegg til noen fatlagrede godsaker sammen med mat fra kokkene på Den Gode Nabo. I tillegg får vi krydret maten med et innblikk i Tea Musso og Baladin’s unike tenkemåte. Dette er en fantastisk mulighet for trønderne til å møte en av Italias beste bryggere, noe jeg gleder meg veldig til. 

Arrangementet har bare vært tilgjengelig en liten uke, og allerede er alle 80 plassene revet vekk og 30 står på venteliste. Ølrevolusjonen er i full blomst her i Trøndelag! Dette gleder et ølhjerte. 

Til dere som kommer på tirsdag, vi snakkes. Til dere andre: vær raskere på avtrekkeren neste gang!

Les mer om ølsortene her

torsdag 19. april 2012

Ølinfo: Påsketur til Ægir Bryggeri 2012


Jeg har tilbragt påsken i fagre Sogn - en del framtidsfylket Sogn og Fjordane - og hva er da ikke mer naturlig å ta turen til fantastiske Flåm som i anledningen var badet i vårsol. Jeg hadde òg fått med meg Sammy i StoreMys Lille Ølblogg. Vi startet oppholdet med en liten sighsing opp Flåmsdalen der jeg fikk servert en Sammy Stout av Sammy. Heldigvis var det han som kjørte, så jeg fikk nyte den i fred og mak mens vårsola varmet opp isfrosne fosser. En veldig god opplevelse! Etter den lille turen møtte vi opp på det nye bryggeriet til Ægir og fikk et eksklusivt intervju med Evan og omvisning der.

Ægir Bryggeri har hatt en formidabel utvikling fra sin start i 2007. Vi har hentet salgstall fra 2009 og frem til prognosen for i år og vi ser en markant økning fra år til år. Bare se her.

  • 2009: ca 75.000 liter øl
  • 2010: ca 125.000 liter øl
  • 2011: ca 202.000 liter øl
  • 2012: forventet ca 350.000 liter øl.

De er på god vei til å nå målet i år. De har på de første 90 dagene i 2012 solgt 90.000 flasker øl, og den dagen vi var der (2.april) ble nye 47.800 flasker øl bestilt. Som Evan sier: ”Det er ikkje etterspurnaden det står på, men kor mykje me klarar å produsera”.

Var det ikke planen at det nye skulle være i drift nå i mars?
Det var den opprinnelige planen ja, men eit par leverandører blei forsinka. Dette har gjort at oppstarten er utsatt, men no er me so sikre på å vera i gong i løpet av mai månad at me har avslutta all prodkusjon i Belgia. Prosjektet blei og mykje større enn opphavleg planlagt, og no inkluderer utvida lagerplass og ein ny tappelinje. Inklusive byggningar har heile prosjektet ein prislapp på 18 millionar.

Har du litt tørre tall om nybygget til ølnerdene som leser våre blogger?
Sjølve bygget er på 1200 kvm. Kapasiteten vil bli 28 000 liter vørter per dag, mot 2 000 i dagens system. Begrensinga på kva me kan levere vil ligge i antall gjæringstankar. Me byrjar med 6 gjeringstanker og 2 lagringstankar. Alle er på 70hl. Det er plass til 3 x 70hl gjæringstankar til, pluss kanskje 5 x 140hl og held ikkje dette får me sette 280hl tankar ute. Det vert og meir automatisering gjennom heile produksjonene. Spesielt set me pris på å få ei meir automatisert tapping og pakking.

Har du tilstrekkelig bemanning til denne økningen?
Me satsar på å auke bemanninga litt etter kvart, men det me ser at me treng temmeleg raskt er ein logistikksjef som kan ta seg av ordrar, innkjøp og litt anna administrasjonsarbeid.

Det er med andre ord bare å sende inn en søknad?
Om ein føler at ein har dei rette kvalifikasjonane er det ikkje noko i vegen for det. Send søknad med CV til: jobb (a) aegirbryggeri.no

Vi la merke til at destilleringsapparatet som en del av oss har hørt om er satt opp i det nye bryggeriet. Er dette tatt i bruk?
Ja, me har produsert vår fyrste akevitt, Yggdrasil, og denne blei servert til våre julebordsgjester no i vinter. Me håpar å få gjort endelig versjonen tilgjengeleg på Vinmonopolet i løpet av hausten, etter nokre månaders fatlagring.

Det er med andre ord en ny norsk akevitt på vei ut til folket?
Norsk Arkevitt er et beskytta navn på akevitt framstilt av potetbrennevin. Me brukar det ein kan kalle uhumla øl og sjølv om me kjører resten av prosessen på samme måte, med destillering, krydring og ny destillering får me ikkje bruke den typebetegninga, dermed blir den nok lista som kun akevitt.

Har dere planer for andre brennevinsprodukt?
Når me har investert har me sjølvsagt planar om og utforske moglegheitene. Me veit enno ikkje når, men vi kjem til å lage både whisky og Bourbon og syslar også med ideen om gin.

Hva kommer av nye øl fra Ægir fremover?
Me har laga ein belgisk dubbel som kjem på Vinmonopolet i maisleppet, denne har me døypt ”Skumring”. I same sleppet reknar me med at vår scotch ale som bærer navnet ”Lindisfarne” kjem. Og til sommaren kjem det ein Wit på marknaden.

Det er inn i tiden å brygge sammen med andre bryggerier. Har dere noe slikt på gang?
Ingenting konkret, men me har vore i samtalar med BrewDog. Begge bryggeria har mykje på gong og det skjer nok ikkje noko på denne sida av sommaren.

Hva med utlandet?
Me eksporterar litt til Sverige, der du finn IPAen og ”Lynchburg” på Systembolaget og på nokre utestader, og litt til USA. Me har og begynt å jobbe med Finland, men Norge er hovedmarkedet og det me vil konsentrere oss om framover.

Vi er begge svært glade i fatlagret øl. Har dere noe på gang på dette området?
Me har kjøpt inn Lynchburgfat og satsar på og produsera Lynchburg Natt jevnt og trutt framover. Me har også eit par andre idear om kva me kan bruke desse fata til, men dette er ikkje konkretisert enno.

Vi vil gjerne avslutte med å få en liten avklaring når det gjelder eierstrukturen i Ægir. Det har vært servert diverse varianter i media og det hadde vært greit å få den rette varianten rett fra kilden.
Organiseringa i er egentlig temmeleg enkel. Kona mi, svogeren min og eg eig en tredjedel i Flåmsbrygga kvar. Fram til no har bryggeriet vore ein integrert del av Flåmsbrygga, men i samband med utvidinga har me skild ut Ægir Bryggeri AS som eige aksjeselskap heileigd av Flåm Turistsenter AS.

Etter dette takket vi for den offisielle praten og setter oss ned for å dele en øl eller to og noen røverhistorier med Evan og hans bryggere. Dette vil det ikke blir blogget om.

Vi vil igjen takke for et fantastisk vertskap og en hyggelig dag med Evan og hans bryggere. Vi gleder oss til  å smake på de nye produktene som kommer fra Ægir i fremtiden!



Skrevet av Tommy Holen Helland og Svein Edvard "Sammy" Myklebust

tirsdag 10. april 2012

Øltest: Haandbryggeriet, Dark Force, wheat stout, 9%

Kullsvart øl, med et høyt skum som faller veldig fort og blir borte. Lukter lett av sjokolade og litt gjær faktisk.

Smaken er spennende med mye kaffe, sjokolade og den høye karboniseringen fra hvetegjæren gjør at smakene blir friskere og ølet faligere siden det er på hele 9%

Det har en god fylde og god ettersmak. Litt surhet sammen med den nevnte høye karboniseringen gjør ølet friskt og lettdrikkelig.

En god øl, men helt klart et øl man helst bør nyte sammen med gode venner.

Poeng: 92 av 100
Hvor: Vinmonopolet
Testnr: 313

søndag 8. april 2012

Øltest: Slottskällans Red Ale, 5%

Ølet har en rødlig, klar og fin farge med et nydelig skum som legger fint i glasset.

Ølet lukter lett av humle og jeg finner en søtlig maltaroma under. Smaken er bitter, noe søtlig, men ikke så fyldig som jeg fikk inntrykk av på etiketten

En god øl, men litt mye humlekarakter.

Poeng: 75 av 100
Hvor: Vareprøve
Testnr: 312

lørdag 7. april 2012

Øltest: Ægir, Ratatosk, 9%

Fin mørk disig farge med et lett fint skum. Nydelig aroma av humle og litt malt. Smak av mye humle, noe som ikke er overraskende siden det er en dobbel ipa.

God balanse mellom en kraftig humlebitterhet og nydelig maltsødme. Et kompleks øl, som jeg gjerne anbefaler for ølkjennere, og andre som vil prøve noe godt!

Poeng: 87 av 100
Hvor: Vinmonopolet
Testnr: 311

fredag 6. april 2012

Øltest: Ølve fra Egge, Helgenkongen, 7,1%



Ølet er mørk som natta med et fin mørkt og lett skum. God aroma av sjokolade.Smaker av sjokolade og brent malt, men jeg hadde håpet på mer smak og fylde, for lukta var veldig god og fyldig. En god øl som trenger noe mer fylde og smak for å være helt der oppe.

Pris: - 
Hvor: Ølve på Egge Bryggeri 
Poeng: 67 av 100
Testnr: 310


torsdag 5. april 2012

Øltest: Midtfyns Bryghus, Påskebryg,


Kjennes ut som om dette ølet har fått diacetyl. Det er et biprodukt fra gjær som ikke passer i denne type øl. Det er en søtlig melkearoma og smørkaramell samt lite humlekarakter i ølet. Smaken er søtlig og bitterheten mangler..

Et godt utgangspunkt, men dessverre har det skjedd noe på veien fra Danmark.

Jeg setter ikke karakter, da det blir urettferdig for Midtfyns

Testnr: 321

Øltest: Jämtlands Bryggeri, Påsköl, 6%


Tåkete lys brun farge med et godt skum. Ølet lukter av malt og karamell.
Jeg er skuffet over lite humle i aromaen, men det ble bedre i smaken. For når jeg smaker på det får jeg mer humlekarakter enn når jeg luktet.

En god øl med en god balanse mellom malt og humle i smaken, men ingen humle i aroma trekker ned. God matøl.

Poeng: 59 av 100
Hvor: Systembolaget
Testnr: 320