torsdag 19. april 2012

Ølinfo: Påsketur til Ægir Bryggeri 2012


Jeg har tilbragt påsken i fagre Sogn - en del framtidsfylket Sogn og Fjordane - og hva er da ikke mer naturlig å ta turen til fantastiske Flåm som i anledningen var badet i vårsol. Jeg hadde òg fått med meg Sammy i StoreMys Lille Ølblogg. Vi startet oppholdet med en liten sighsing opp Flåmsdalen der jeg fikk servert en Sammy Stout av Sammy. Heldigvis var det han som kjørte, så jeg fikk nyte den i fred og mak mens vårsola varmet opp isfrosne fosser. En veldig god opplevelse! Etter den lille turen møtte vi opp på det nye bryggeriet til Ægir og fikk et eksklusivt intervju med Evan og omvisning der.

Ægir Bryggeri har hatt en formidabel utvikling fra sin start i 2007. Vi har hentet salgstall fra 2009 og frem til prognosen for i år og vi ser en markant økning fra år til år. Bare se her.

  • 2009: ca 75.000 liter øl
  • 2010: ca 125.000 liter øl
  • 2011: ca 202.000 liter øl
  • 2012: forventet ca 350.000 liter øl.

De er på god vei til å nå målet i år. De har på de første 90 dagene i 2012 solgt 90.000 flasker øl, og den dagen vi var der (2.april) ble nye 47.800 flasker øl bestilt. Som Evan sier: ”Det er ikkje etterspurnaden det står på, men kor mykje me klarar å produsera”.

Var det ikke planen at det nye skulle være i drift nå i mars?
Det var den opprinnelige planen ja, men eit par leverandører blei forsinka. Dette har gjort at oppstarten er utsatt, men no er me so sikre på å vera i gong i løpet av mai månad at me har avslutta all prodkusjon i Belgia. Prosjektet blei og mykje større enn opphavleg planlagt, og no inkluderer utvida lagerplass og ein ny tappelinje. Inklusive byggningar har heile prosjektet ein prislapp på 18 millionar.

Har du litt tørre tall om nybygget til ølnerdene som leser våre blogger?
Sjølve bygget er på 1200 kvm. Kapasiteten vil bli 28 000 liter vørter per dag, mot 2 000 i dagens system. Begrensinga på kva me kan levere vil ligge i antall gjæringstankar. Me byrjar med 6 gjeringstanker og 2 lagringstankar. Alle er på 70hl. Det er plass til 3 x 70hl gjæringstankar til, pluss kanskje 5 x 140hl og held ikkje dette får me sette 280hl tankar ute. Det vert og meir automatisering gjennom heile produksjonene. Spesielt set me pris på å få ei meir automatisert tapping og pakking.

Har du tilstrekkelig bemanning til denne økningen?
Me satsar på å auke bemanninga litt etter kvart, men det me ser at me treng temmeleg raskt er ein logistikksjef som kan ta seg av ordrar, innkjøp og litt anna administrasjonsarbeid.

Det er med andre ord bare å sende inn en søknad?
Om ein føler at ein har dei rette kvalifikasjonane er det ikkje noko i vegen for det. Send søknad med CV til: jobb (a) aegirbryggeri.no

Vi la merke til at destilleringsapparatet som en del av oss har hørt om er satt opp i det nye bryggeriet. Er dette tatt i bruk?
Ja, me har produsert vår fyrste akevitt, Yggdrasil, og denne blei servert til våre julebordsgjester no i vinter. Me håpar å få gjort endelig versjonen tilgjengeleg på Vinmonopolet i løpet av hausten, etter nokre månaders fatlagring.

Det er med andre ord en ny norsk akevitt på vei ut til folket?
Norsk Arkevitt er et beskytta navn på akevitt framstilt av potetbrennevin. Me brukar det ein kan kalle uhumla øl og sjølv om me kjører resten av prosessen på samme måte, med destillering, krydring og ny destillering får me ikkje bruke den typebetegninga, dermed blir den nok lista som kun akevitt.

Har dere planer for andre brennevinsprodukt?
Når me har investert har me sjølvsagt planar om og utforske moglegheitene. Me veit enno ikkje når, men vi kjem til å lage både whisky og Bourbon og syslar også med ideen om gin.

Hva kommer av nye øl fra Ægir fremover?
Me har laga ein belgisk dubbel som kjem på Vinmonopolet i maisleppet, denne har me døypt ”Skumring”. I same sleppet reknar me med at vår scotch ale som bærer navnet ”Lindisfarne” kjem. Og til sommaren kjem det ein Wit på marknaden.

Det er inn i tiden å brygge sammen med andre bryggerier. Har dere noe slikt på gang?
Ingenting konkret, men me har vore i samtalar med BrewDog. Begge bryggeria har mykje på gong og det skjer nok ikkje noko på denne sida av sommaren.

Hva med utlandet?
Me eksporterar litt til Sverige, der du finn IPAen og ”Lynchburg” på Systembolaget og på nokre utestader, og litt til USA. Me har og begynt å jobbe med Finland, men Norge er hovedmarkedet og det me vil konsentrere oss om framover.

Vi er begge svært glade i fatlagret øl. Har dere noe på gang på dette området?
Me har kjøpt inn Lynchburgfat og satsar på og produsera Lynchburg Natt jevnt og trutt framover. Me har også eit par andre idear om kva me kan bruke desse fata til, men dette er ikkje konkretisert enno.

Vi vil gjerne avslutte med å få en liten avklaring når det gjelder eierstrukturen i Ægir. Det har vært servert diverse varianter i media og det hadde vært greit å få den rette varianten rett fra kilden.
Organiseringa i er egentlig temmeleg enkel. Kona mi, svogeren min og eg eig en tredjedel i Flåmsbrygga kvar. Fram til no har bryggeriet vore ein integrert del av Flåmsbrygga, men i samband med utvidinga har me skild ut Ægir Bryggeri AS som eige aksjeselskap heileigd av Flåm Turistsenter AS.

Etter dette takket vi for den offisielle praten og setter oss ned for å dele en øl eller to og noen røverhistorier med Evan og hans bryggere. Dette vil det ikke blir blogget om.

Vi vil igjen takke for et fantastisk vertskap og en hyggelig dag med Evan og hans bryggere. Vi gleder oss til  å smake på de nye produktene som kommer fra Ægir i fremtiden!Skrevet av Tommy Holen Helland og Svein Edvard "Sammy" Myklebust

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar