mandag 21. mars 2011

Øltriell: Nøgne Ø vs. Protobrew vs. Young , Pale Ale, 6%

Bloggens første triell (Hvis det kan kalles det) er en duell mellom to hjemmebryggere og et bryggeri.

Hvert år har Nøgne Ø en hjemmebryggerdag, der de, sammen med engasjerte hjemmebryggere, brygger øl. I år var Nøgne Ø sin Pale Ale, en av deres bestselgere, på programmet. Deretter får man med seg 20 liter for å gjøre hva man vil med; tilsette den gjæren man vil, styre temperaturer selv, tørrhumle osv. Jeg har fått gleden av å teste 2 av disse oppmot den orginale pale ale. (fritt omskrevet fra Høyt Skum)

Først ut er orginalen, Nøgne Øs Pale Ale. 
Ølet er grumsete og har et fint høyt skum som ligger fint nedover glasset jo lengre ned jeg kommer. 
Ølet har en god lukt av malt og en frisket - kan det være en citrusfrukt? 
Smaken starter friskt og godt, og så får ølet en god fylde som fyller munnen perfekt, men kunne med fordel holdt seg noe lengre. En fin bitterhet som avslutter smasksopplevelsen.  En god pale ale som man godt kan kose seg med en lørdagskveld. Neste øl ut er Protobrew/Nøgne Ø, Pale Ale
Ølet er grumsete som stamfaren, men med et lettere skum som kan minne om et lagerskum. Bortsett fra det er det lite eller ingen ting som minner lager. Lukten bærer preg av malt og en friskhet som minner om mandarin. Ølet har en friskhet i startsmaken og en fantastisk søtlig fylde i midten som holder noe lengre enn originalen.
En fin bitterhet som avslutter en veldig hyggelig opplevelse. Det er bare å sende flere Lillebråsj. Jeg anbefaler denne på det sterkeste, men dessverre er det få som får smake dette brygget fra hjemmebryggeren Stein Tømmerås. 
  
Siste øl er Young Bryggeri/Nøgne Ø, Pale Ale
Ølet er like grumsete som stamfaren og et likt skum som forrige øl. Lukten har en friskhet i seg som de to foregående, men ikke så mye citrus som Protobrew sin. Ølet har, som de to foregående, en fin friskhet i startsmaken. Jeg savner noe mer fylde i dette ølet. Ølet har en fin avslutting i form av en frisk bitterhet som kjennetegner denne typen øl. Dette er mitt andre brygg fra Young Bryggeri, og jeg håper jeg får smak flere. Hjemmebryggere; you rock! 


Konklusjonen blir at hjemmebryggerne, Tom Young og Stein Tømmerås, vinner denne pale ale-triellen mot Nøgne Ø. Og vinneren blir: Protobrew/Nøgne Ø Pale Ale - gratulere. Vil dere lese om samme øl, testet av en annen ølblogger, så finner dere den hos Høyt Skum

Poeng: 73 (Nøgne Ø), 83 (Protobrew), 81 (Young) av 100 poeng
Pris: 60,90/gratis + pant/gratis
Hvor: Vinmonopolet/Stein Tømmerås/Tom Young

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar