fredag 28. desember 2012

Juleøltest 2012: Zeunerts Julöl, 5,1%

Jeg og en kamarat  var nisse hos hverandre i år, noe som gjorde at alle ungene ble noe forvirret. Det var svært hyggelig, og jeg fikk en gave med meg hjem. Jeg og eldste sønnen min pakket den opp når jeg kom tilbake. Jeg sa at nissen hadde fått en gave som vi måtte se hva var. Når han såg innholdet i pakken, sa han: Dette er jo ikke til Nissen, den er jo til deg! Min 4,5år gamle sønn kjenner sin far, og nå kommer testen.

Ølet har god maltaroma, og en fin rødlig farge med et lett skum. Lett smak av karamellmalt og en lett bitterhet. Alt i alt at lettdrikkelig øl, med en nærmest fraværende ettersmak.

Ett øl som hverken er dårlig eller bra. Midt på treet der altså.

5 av 10 bjeller

lørdag 22. desember 2012

Ølfest på Samfundet!




I høst hadde Daglighallen på Samfundet store ambisjoner om å få studentene i Trondheim mer 
ølengasjert, så de arrangerte en Ølfest i Edgard, Klubben og Knaus. Her hadde de fått besøk fra blant annet Nøgne Ø, Lervig, Ringnes, Beer Enthusiast med blant annet Kinn og Midtfyns Bryghus , og ikke nok med det så hadde fått inn mange typer med flaskeøl blant annet helle singel hop-serien til Mikkeller. 

Jeg var innom fra kl 17 og utover kvelden, og fikk med meg et foredrag av Kristian Berger fra Ringnes om Brooklyn Brewery fra New York og Anders Coopers foredrag om Kinn bryggeri fra Florø. 

Utover disse to foredragene hadde òg Lervig, Nøgne Ø og Midfyns Brygghus foredrag. 

Kristian Berger
Anders Cooper
Kristian Berger holdt på en times tide, der han tok oss igjennom mange forskjellige og spennende øl fra Brooklyn Brewery. Et lærerikt og spennende foredrag med mye godt drikke. 

Kinns vikarbrygger, Anders Cooper (som for øvrig starter opp sitt eget bryggeri i Trondheim over jul), snakket om den unike bryggeprosessen som man har på Kinn. Der gjærer man i åpne gjeringskar, og høster av gjæren slik at man kan bruke den samme gjærstammen flere ganger. Som siste foredragsholder var stemningen i taket, og kanskje ble flyten i foredraget forringet av det. I det hele et greit foredrag om bryggeriprosessen og vi fikk smake mange gode øl fra Kinn. 

I lokalene var det mange nysgjerrige studenter, og en og annen ølkjenner. Jeg snakket en del med de som stod på stand, og de var overveldet over hvor mange gode spørsmål som kom og at det virket som publikum var svært interessert til å vite mer om øl, og ikke bare drikke for å bi fulle. 


Konseptet med å ha det over to etasjer med god gjennomstrømning, gjorde at det ikke føltes fullt ut og man kunne ta seg god tid på alle standene og snakke om øl, og bryggeriprosess. Dette virket som om alle satte stor pris på. 

Jeg vil takke de som arrangerte Ølfest 2012 for et fantastisk opplegg og vel gjennomført arrangement. Jeg gleder meg allerede til Ølfest 2013! Godt jobba Daglighallen!

Juleøltest 2012: Polstyrke


Jeg har i denne førjulstiden ladet opp til julestria med juleøl fra polet. Jeg har tidligere hatt en butikkstyrke-test her på bloggen, der jeg samlet gode venner til testing. Når det gjelder øl man finner på vinmonopolet har ikke jeg hatt fått tid til å samle gjengen, slik at jeg måtte ta for meg alle ølene alene. Dette innebar at jeg ikke kunne ta alle øla på en kveld, slik at denne testen kommer nå i det seneste laget. Dette beklager jeg, men dere som har tenkt dere ut på lørdag, har fortsatt muligheten til å finne noen av disse ølene i polhyllene. 

Starter på bunnen og jobber meg frem til årets vinner. Ha en god lesning.


Fin rødlig farge med et lett skum. Lukter lite, men kjenner en liten aroma av malt. Dessverre lite fylde. Smak av kongen av Danmark. En sødme som legger som en hinne av i ganen i ettersmaken. Dessverre ikke en høydare dette.







Klar mørk rødlig farge, med et lett lagerskum. Fin lett maltaroma. Smaker søtt i forsmaken, men ølet får en mindre god besk ettersmak. Ikke godt, dog en god fylde i ølet. Virker ubalansert.









Fin mørk farge, lett skum. Sødme i aromaen. Lite aroma. Smaken gir deg lite. Det er en veldig lettdrikkelig sterkøl. Skuffende. Når det er sagt, så er det godt balansert. Jeg regner med at dette passer godt til pinnekjøttet på vestlandet, men ikke alene. Det mangler maten, så det er nok et godt matøl.







Fin rødlig farge. Lett skum som forsvinner fort. Lukt av karamell. Smaker av karamell. Lettdrikkelig, med en litt spiss ettersmak. Dette er et greit matøl, men bare det.












Ekstra vellagret står det på flaska. Mørk rødlig farge med et noe tykkere skum enn en lager. Lite aroma å hente. Skuffende. God på smak, med mye mørk karamell og en fin restsødme og en fin bitterhet mot slutten. Et godt matøl. Lurer på hvorfor det kalles vellagret, når det er brygget og tappet rett på flaske. 






Lite aroma, men kjenner en liten sjokoladearoma. Smaker litt av karamell og sjokolade. Ølet har litt lite fylde, men smaker fortreffelig med en god maltsødme og en god bitterhet. 









Lett skum. Fin mørk rødlig farge. Fin maltaroma. Smaker godt med malt. Fin fylde, litt tynn i smaken og en bitterhet/tørrhet som gjør at dette passer bedre til mat enn til kos. Jeg kunne ha dette til ribba, da jeg nesten kjenner svorsmaken i munnen. Godt balansert, men savner litt fylde og kompleksitet for å være å nå toppen.









2011-utgaven
Lukt av tørkede frukter. Fin rødlig farge, med et lett skum. Smaker av mørk karamell. Litt vassen og nøtteatig ettersmak. Denne kan jeg drikke sammen med julematen, og muligens ved siden av nøtter og julesnadder i julenatten. 









Fin mørk rødlig farge, med et tykt lagerskum. Fin aroma av sjokolade, tørkede frukter. Smak av sjokolade og dadler. Litt syrlig i ettersmaken samt litt sjokolade. God fylde i munnen. Et godt stykke arbeid, men litt lite smak og ettersmak 








Kraftig røykaroma. En kantete smak, men en god balanse. Mer markant enn Nissemor, som er et annet øl fra samme bryggeri. Nydelig god øl, men ikke så rund og fyldig som Nissemor. 








Fin mørkerød farge med et kremfarget skum. Lukter av nøtter og sjokolade. Nydelig smak av sjokolade. Og litt røkemalt.Fyldig munnfølelse. Her får jeg julestemning. Et nydelig øl. 










Fin mørk farge med et godt og fint skum. Lukter av mørk sjokolade, og litt røykmalt. En god balansert aroma. Smaker av bitter sjokolade, litt røyk og litt sødme. En godt balansert øl, Nissemor passer til julekvelden etter at Nissefar har vært innom med gavene, sammen med nøtter, dadler og andre tørkede frukter. Litt tørr ettersmak som gjør at den passer best sammen med noe snadder, enn alene.





God humlearoma, nydelig farge av karamell. God fylde. God smak av karamell og en fin bitter avslutning. Knall øl, som passer ypperlig til pinnekjøttet eller i glasset til kos. Fantastisk handtverk.









Fin mørk rødlig farge, fraværende skum og en svak aroma av sjokolade og lakris. God fylde, med en vell-balansert smak av lakris og sjokolade med en god bitterhet mot slutten. Dette er et øl for julekvelden, når nissen har dratt og alle pakkene er pakket opp. 










Her lukter det jul. Gløgg, ingefær, koriander, nellik og andre julekrydder i aroma og smak. Dette er godt, med lang og god ettersmak. Jeg kom i julestemning i dag. Passer til nøtter, goro og fattigmann. Dette er et øl som er ment som en brobygger mellom gløgg og øl.










Dette er jul på flaske! Her er alt man trenger for å få en god og smaksrik jul. Rosiner, dadler, sjokolade og karamell. En fantastisk god balanse i ølet. At ølet holder over 10% alkohol kjenner jeg ingenting til. Dette ølet må drikkes temperert og foran peisen mens vinterstormene herjer utenfor vinduet. Tusen takk Espen og Kinn!

Testens soleklare vinner!







Jeg har på langt nær kommet gjennom alt, så det kan hende det kommer noen oppdateringer i løpet av jula. Da gjenstår det bare å ønske alle mine lesere en riktig god og smaksrik jul!