fredag 23. desember 2011

Juleøltest: Mikkeller, Til Fra Via, 8%

Ølet er kølsvart med et nydelig karamellfarget høyt skum. Lukter kraftig av kaffe og brent malt. Etterhvert finner jeg òg julekrydder som anis eller nellik og litt kanel.

Smaken bærer preg av at det er en porter med tilsatt krydder for å få opp julestemningen. Ølet er halvfyldig og godt balansert med surhet og god humlebitterhet mot slutten. Surlighet mot slutten, gjør den til et godt øl å ha en romjulskveld - eller lille julaften som meg.

Jeg skulle kanskje ønske litt mer krydder i smaken, men det kan hende at jeg forlanger for mye etter Underlig Jul fra Nøgne Ø.

Et godt valg.

Poeng: 85 av 100
Pris: 75,90
Hvor: Vinmonopolet
Tetsnr: 301

Juleøltest: Duell, Hansa, Julebrygg, ekstra vellagret, 6% 2010 vs. 2011

2011
Årets siste duell er mellom 2010 årgangen og 2011 årgangen av Hansa vellagret. I fjor så testet jeg dette ølet og gav det en god skår, men savnet mer fylde. Jeg bestemte meg for å lagre dette ølet til i år, og nå tok jeg det frem med årets utgave.

Begge årgangene har en mørk fin farge, men merker at det er mer kullsyreinnhold i årets utgave og skummet faller mye fortere i 2010 årgangen. Lukten har og noen få nyanseforskjeller. 2011 har en spissere lukt enn 2010 årgangens mer runde og fyldigere lukt. Det er ikke snakk om mye, men den er der.

2010
Når det gjelder smak og balanse kommer er 2010 også noe bedre, men begge årgangene er vannete og ikke så fyldig som jeg skulle ønske.

Jeg vil konkludere med at dette ølet, i motsetning til Dahls Juleøl, ikke trenger lagring. Jeg ser og at poengsummen jeg gir i årets test, kontra fjorårets test av samme ølet, er strengere. Det er nok fordi smaksløkene mine er blitt mer trent og kanskje mer kresne.

Poeng: 2010: 63, 2011: 62
Pris: -
Hvor: -
Testnr: 299 og 300

Juleøltest: Ægir, Julebrygg, 7%

Dette ølet skulle egentlig komme fra lisensbryggeriet i Belgia, men Evan var ikke fornøyd med resultatet når det ankom Oslo, så han dro sporenstreks over fjellet for å brygge det i egne lokaler. Lurt. Dette var bedre enn fjorårets.

Ølet har en nydelig lukt av malt, humle og julekrydderier. Fin mørk kobberfarge med et fint og lett tykt skum og smaker nydelig. Ølet er godt balansert mellom malt, krydder og humle. Jeg kjenner nellik og andre krydder jeg ikke helt får satt ord på. Nydelig fylde, og ølet avsluttes med en veldig god bitterhet. Jeg mener årets Julebrygg fra Ægir er det beste julebrygget jeg har smakt fra Flåms stoltet - Ægir. Godt jobba Evan.

Poeng: 89 av 100
Pris: -
Hvor: -
Testnr: 298

torsdag 22. desember 2011

Øltest: Årets øl 2011: Borg, Bokkøl, 6,6%

Dette er det ølet som vant kåringen Årets øl under Det norske måltid på TV2. 

Her er fagjuryens begrunnelse i sin helhet:
Årets øl har en historie som strekker seg tilbake til Tyskland og ble først oppfunnet i 1351. Martin Luther, reformasjonens mann gikk foran i jakten på det gode øl. Da han giftet seg med sin Katharina von Bora sto øltypen på bordet. Ølbryggingen var den gang underlagt kongens menn, men i byen nær Hannover i delstaten Niedersachsen fikk borgerne tillatelse til å brygge ølet for salg, noe som gav bykassen skatteinntekter. Den lille byen i Tyskland ble en av landets største ølbyer og bryggerne spesialiserte seg på å brygge sterkt øl, slik at ølet kunne transporteres til fjerne strøk som Amsterdam, Stockholm og Bergen som var en del av det Hanseatiske riket.

Øltypen har også blitt brygget i Norge i lange tradisjoner og da FRAM forlot Christiania i 1893 var ølet en del av forsyningen om bord, til bruk for helt spesielle anledninger. Ølet ble så sent som på 1950/1960-tallet benyttet som en viktig styrkedrikk ved sykehusene i Norge. Ølet skulle serveres med rå eggeplomme og ble gitt til underernærte og syke som trengte næring.

Kategorien årets øl ble fjernet fra butikkene i 1993 og flyttet til polet hvor du i dag får kjøpt sterkølet. Ølet har en tradisjonell norsk øl-stil som har gått noe i glemmeboken og som de siste årene har fått noe ufortjent image. Øltypen har også hatt stor betydning som drikk i og til norske mattradisjoner og ølet er kanskje mest kjent for å nytes til bløtkake og ost.

Årets øl har dyp-brun farge med flott skum. Ølet har innbydende duft og smak av karamell, sjokolade, høst, bark og kaffe. Smaken er sødmefylt og er perfekt nyansert mellom bruken av humle og malt i ølet. Årets øl er balansert og typeriktig og gir alt av seg selv og sin overflod av smak. Folk flest bør få øynene opp, for nettopp dette magiske ølet og øltypen bokkøl som opprinnelig ble oppfunnet i den lille byen Einbeck i Tyskland.

Hedersbetegnelsen Norges beste øl 2011 går til: Borg Bokk øl fra Hansa-Borg Bryggerier.
Her er min anmeldelse av ølet.
Bokken er mørk som en mørk lager, med dertil lett skum. Jeg finner lukt av malt og humle, men mest malt.
Når jeg smaker på det får jeg en stikkende alkoholfølelse på tungen, men finner òg smak av karamell.  Det er litt rart at jeg får fornemmelsen av alkohol siden det ikke er så sterkt. Er det litt dårlig balansert? Kanskje litt ungt? Både i smak og lukt får jeg en litt tørr følelse. Jeg synes ikke den er så fyldig i smaken, og går over til en litt vannente ettersmak.

Min konklusjon er at jeg har smakt bedre øl fra andre norske bryggeri. Jeg tror dette vant, fordi det er en norsk øltype som de har lyst å få opp og frem igjen. Dette blir avkreftet av Gustav Jørgensen, en av finaledommerene:  "Det ble heller ikke nevnt noe om å hedre en "norsk" bayersk bryggertradisjon." 
Jeg velger å tro det er riktig.

Og ja, det er en god bokk, men ikke så godt balansert. 

Jeg vil òg nevne at dette ikke et øl som selger så mye på polet. jeg var på City Syd i Trondheim, og kom i snakk med ølansvarlig der, og han sa at det var først nå de hadde solgt "store" mengder av dette ølet.

Poeng: 70 av 100
Pris: -
Hvor: Vinmonopolet
Testnr: 295

Juleøltest: Munkholm, Alkoholfritt juleøl

Ølet har en fin gyllen kobberfarge, med et lett skum. Kjenner en eim av malt/vørter - som når du brygger selv. Smaken er helt ok, men jeg kjenner ikke så mye jul som jeg skulle ønske.

Helt grei tørstedrikk, men dessverre ikke så julete som for eksempel JuleUten

Poeng: 25 av 100
Pris: - 
Hvor: - 
Testnr: 297

Juleøltest: Atna, Øl til julemat, 4,7%

Denne ølen er mørk grumsete og den har et lett skum. Jeg kjenner en kraftig humlekarakter, med hint av ingefær og malt. Den gode humlekarakteren finner jeg igjen i smaken, med hint av malt mot slutten.
Dessverre mindre smak av krydder enn jeg regnet med av lukten, og en noe vannete mellomsmak. Og mot slutten får jeg en tørr ettersmak.

Sikkert et godt og forfriskende øl sammen med julematen, men når ikke helt opp som et koseøl. Savner en fyldigere smak for at denne skal nå helt opp.

Poeng: 59 av 100
Pris: - 
Hvor: - 
Testnr: 296

Juleøltest: Midtfyns Bryghus, Julestout, 7,6%

Ølet er som en stout skal være; svart, med et karamellfarget tykt skum. Det lukter brent malt og anis. Jeg vil si at jeg lukter en typisk stout. Det samme vil jeg si om smaken egentlig, for her dominerer brent malt hele smaksbilde, så den anisen jeg fant i lukten kommer ikke frem. Et fyldig og godt øl, men en smule for mye brenthet i denne.

God, fyldig og skapt for å deles! Lite jul.

Poeng: 65 av 100
Pris: -
Hvor: Vinmonopolet
Testnr: 294

onsdag 21. desember 2011

Juleøltest: BrewDog, Christmas Porter, 6,2%


Her er det en god, men mye, lukt av chilli og brent malt som kommer frem samt en liten dose med kakao. Ølet er beksvart på syn og har et nydelig "tunglett" skum. Smasken bærer preg av den brentmalten jeg fant i lukten, før jeg finner litt kakao. Til slutt kommer en eim av chilli pirker deg på tunga. En god porter med god balanse - men hvor er julen i brygget? Dessverre trekker det litt ned. Men helt klart en øl man kan drikke på sene vinterkvelder. Kanskje til litt sjokolade eller ostekveld?

Poeng: 63 av 100
Pris: 
Hvor: Vinmonopolet
Testnr: 293

Juleøltest: Midtfyns, Jule Ale, 6%

En nydelig kobberfarget øl med et tykt fint skum. I lukten finner jeg en god humlearoma med innslag av nellik og citrus. Når jeg smaker på det finner jeg mye humlekarakter i ølet, men det er godt balansert med en god maltkarakter og jeg kjenner og smaken av kardemomme. Her er det mye godt håndtverk. Det er en fin balanse og en passe mengde kullsyre som gjør ølet til et av de bedre øla, men dessverre ikke så mye julesmak som jeg skulle ønske. Det trekker ned poengsummen.

Poeng: 75 av 100
Pris: -
Hvor: Vinmonopolet
Testnr: 292

tirsdag 20. desember 2011

Juleøltest: Ægir, Julebrygg, 4,7%

Ølet har en fin og nydelig klar kobberfarge med et høyt skum som dessverre faller litt i raskeste laget. Lukter av julekrydder, samt litt belgiske undertoner fra gjæra. Frisk i smaken der jeg kjenner litt karamell, humle og krydder. Dessverre mener jeg at dette mangler litt av alt. Lite smak og lite fylde.

Poeng: 60 av 100
Pris: -
Hvor: -
Testnr: 291

mandag 19. desember 2011

Juleøltest: Hansa, juleøl, 6,5%

Ølet er mørk i fargen med et lett skum. Lukter godt sv lakris, anis og litt rosiner og dadler. I smaken finner jeg de samme fruktene og krydderene. Jeg vil si at dette ølet ikke utmerker seg noe spesielt, hverken negativt eller positivt. Lettdrikkelig med en fylde som faller altfor fort, men en lett og søt ettersmak som ligger en stund.

Poeng: 70 av 100
Pris: -
Hvor: - 
Testnr: 290

søndag 18. desember 2011

Juleøltest: Santa Clausthaler, alkoholfri

Denne ølen er altfor lys til å være juleøl, med et lyst lett skum. Den lukter akkurat slik som den vanlige clausthaleren - maltete og uten krydder. Jeg får dessverre ikke noe julefølelse av å drikke dette. Det er som å drikke et veldig bittert vann. Nei, skal du ha et alkoholfritt øl, så drikk heller den vanlige clausthaleren, eller Nanny State fra BrewDog. Dette ølet er en skam for juleøl, spesielt når de skriver "smaken av ekte juleøl". hmfr!

Poeng: 6 av 100
Pris: - 
Hvor: - 
Testnr: 289

lørdag 17. desember 2011

Juleøltest: Lervigs jul, 6,8%

Fin lys mørk kobberfarge. Med et altfor lett skum som faller urovekkende fort. Lukter veldig fruktig. Kjenner lukt av plommer, rosiner og de vanlige juleølkrydderiene som anis og et snev av nelikk. ølet smaker fruktig og har en fin fylde gjennom hele smaksforløpet. En veldig god øl, som man finner på et pol nær deg. I Trondheim befinner den seg i hvertfall på City Syd.

Skal man trekke litt så faller smaken litt for fort og jeg kjenner litt tørrhet i ettersmaken. Ølet passet både til julemiddagen, desserten og som kos, kanskje mest det siste.

Gleder meg allerede til neste brygg fra dette Stavangerbaserte bryggeriet. Flinke folk dette.

Poeng: 89 av 100
Pris: -
Hvor: -
Testnr: 288

fredag 16. desember 2011

Juleøltest: Lervig, juleøl, 4,7%

Fin klar mørk farge som tiltaler meg veldig. Lett skum og en søtlig lukt samt julekrydderier. En god smak av jul, karamell og en mellomsmak som kan minne om sjokolade. Ølet er godt balansert, og en nytelse for ganen. Jeg kan tro dette passer ypperlig til det vestlandske pinnekjøttet, men jeg tar gjerne dette ølet alene òg.

Et godt håndtverk fra en nykommer på den norske juleølhimmelen.

Poeng: 85 av 100
Pris: -
Hvor: -
Testnr: 287

torsdag 15. desember 2011

Juleøltest: Fredrikstad, juleøl, 6,6%

Fin klar mørk farge, med et lett skum. Lukter kraftig av maltet bygg. Er naturlig sur på smaken - hvis det er lov å si, og ølet har altfor lite bitterhet. Ølet har en ettersmak som nærmest er fraværende.

Her trengs mer bitterhet og en større fylde i smaken før dette kan nå helt opp, men er det som er der føles balansert ut

Ett midt på treet øl

Poeng: 50 av 100
Pris: -
Hvor: -
Testnr: 286

onsdag 14. desember 2011

Juleøltest: Borg, juleøl, 6,5%

Fin mørk kobberfarge med et lett fyldig skum som minnet litt om såpeskum. Minimalt med maltkarakter i aromaen. Det er nesten ikke forskjell fra bitikkølet. Litt mer fylde og smak og heldigvis ikke surt, men fortsatt er det en beskhet i avslutningen som ikke burde være der.

Borg har ikke vært heldig med juleølet sitt i år. Det er ubalansert og trenger en bedre bitterhet som ikke oppleves som beskt.

Poeng: 22 av 100
Pris: -
Hvor: - 
Testnr: 285

tirsdag 13. desember 2011

Juleøltest: Borg, juleøl, 4,5%

Fin mørk farge, som alle andre juleøl i butikkstyrke. Et lett slik som faller fort. Lukter noe surt, men kjenner og den karakteristiske juleøllukten av krydder og malt. Smaker litt surt, noe som dessverre ligger igjen hele veien. Mot slutten kommer en beskhet som ikke er god.

Dette skuffet dessverre.

Poeng: 17 av 100
Pris: -
Hvor: -
Testnr: 284

mandag 12. desember 2011

Juleøltest: Hansa, ekstra vellagret, 4,5% (boks)

Veldig fin mørk kobberfarge, med et lett skum. Ølet lukter søtt av blant annet rosiner, smaker fyldig, men munnfølelsen er ikke fyldig. Med det mener jeg at ølet har en stor sødme og en rund smak, men det faller fort.

Uansett så overrasket dette ølet positivt, og helt klart noe som kan stå på julebordet.

Poeng: 80 av 100.
Pris: - 
Hvor: - 
testnr 283

søndag 11. desember 2011

Juleøltest: Hansa, juleøl, 4,6% (boks)

Fin mørk farge, med et lett skum. Lukter lett av jul, med krydder og karamell. Smaken er lett, men en fin maltprofil av karamell ligger gjennom hele smaken før én god bitter avslutning setter et punktum på ølet. Alt i alt et ok juleøl til å være en butikkøl. Skulle ha hatt litt mer lukt og smak, for det minner for mye på en vanlig industripils

Poeng: 55 av 100
Pris: -
Hvor: -
Testnr 282

EDIT: Ser at jeg har bommet på poengsummen når jeg skrev den. Det er ikke 66 som jeg skrev først, men 56 som er det riktige

lørdag 10. desember 2011

Juleøltest: Hansa, Juleøl, 4,5%

Ølet har en fin lysemørk farge med minimalt med skum. Lukter lett av karamell og smaker lite. Legger jeg godviljen til kjenner jeg et hint av karamell og litt røstlighet/brenthet i mellomsmaken, samt noe bitterhet i avslutningen.

Dette smaker ikke jul - synes jeg. Ølet gir meg absolutt ingenting, og jeg tenker at jeg like gjerne kunne ha tatt meg en vanlig pils.

Poeng: 35 av 100
Pris: -
Hvor: -
Testnr 281

fredag 9. desember 2011

Juleøltest: Duell: Berentsen Jule avec 2010 vs. 2011, 9%

Begge øl har den samme fargen - en fin mørk farge. 2010-årgangen har derimot et noe mørkere og fyldigere skum enn 2011-årgangen. Lukten er rundere og fyldigere hos '10 enn hos '11.

2011-årgangen føles ung da den "bråker" mer i smaksforløpet. Den har mye karbonisering i starten før en fin sjokolademalt kommer frem. En god balanse i ølet som gjør at det alt i alt får en god skår i denne testen.


2010-årgangen har mindre karbonisering i seg slik at sjokolademalten og fylden kommer mer frem spesielt i lukten, men også litt i smaksforløpet. Den er rundere og har et bedre skum. Heldigvis har jeg enda en av denne årgangen som jeg skal drikke neste jul.


Poeng: 2011: 92 av 100, 2010: 94 av 100
Pris: -
Hvor: -
Testnr 279/280

torsdag 8. desember 2011

Juleøltest: Nøgne Ø, God Jul, 8,5%

En mørk øl med et lett skum som ligger ligger fint på toppen lenge. Ølet lukter fint av brent malt, sjokolade, rosiner og dadler. Kanskje litt porteraktig? Smaken er halvfyldig med en fin røstig smak, og min fornemmelse på at dette ligner en porter ble ytterligere forsterket her. Nøgne Ø selv sier at denne passer best til nøtter og julekaker, og jeg må si meg nødt til å være enig med de i det. Ikke et øl jeg ville ha vagt til julematen, men helt klart en favoritt for kosen sin skyld.

Dette er en godt balansert øl, men jeg føler ikke at den er julete nok.

Poeng: 69 av 100
Pris: 71,90
Hvor: Vinmonopolet
Testnr:  278

onsdag 7. desember 2011

Juleøltest: Nøgne Ø, Underlig jul, 6,5%

Ølet er mørkt med et tynt fint skum og lukter av nellikspiker. Der kom jula til Romolslia gitt. Under nelliken finner jeg lukt av sjokolademalt, rosiner, dadler og humlearoma. Ølet smaker nydelig av julekrydderne, blant annet den nevnte nelliken, koriander og kardemomme. Dette er godt!

Inneiellom julekrydderiene finner jeg en god syrlig citrussmak som kommer fra humlen. I ettersmaken kommer litt, men helt klart nok, kanel og avslutter et alt i alt veldig godt øl med mye jul.

Poeng: 92 av 100
Pris: 66,90
Hvor: Vinmonopolet
Testnr 277

tirsdag 6. desember 2011

Juleøltest: Jacobsen (Carlsberg), Golden Naked Christmas Ale, 7,5%

Ølet har en fin klar og mørk kobberfarge med et tykt fint skum som ligger lenge i glasset. Det lukter jul med lakris og karamell. Fin fylde og ølet er godt balansert mellom sødmen - som ligger der hele veien - og en god bitterhet i avslutningen. Jeg får en god følelse etter en slurk av dette ølet - helt klart en av de beste på markedet.
I midtsmaken kommer en fin brent maltsmak inn og fullender ølet. Dette ølet var nok bedre i fjor, da det var mer fylde i ølet da. Fjorårets øl kan du lese om her.

Poeng: 82 av 100
Pris: -
Hvor: -
Testnr 276

lørdag 3. desember 2011

Juleøltest: Christianssands Bryggeri, Juleøl, 6,9%

Fin mørk farge med et godt skum. Lukter godt av rosiner og dadler. God fylde, men noe tynn i smaken. Jeg får ikke den fylden jeg forventer før mot slutten av smaken. Som sin grønne bror, er også denne dessverre lettdrikkelig. Hadde håpet på mer av det gode jeg fant i butikkølet.

Dessverre jeg noe skuffet over dette ølet.

Når det er sagt er det en godt balansert øl - ingen unoter her. Men så er det jo lite smak "all over" og litt vannete i midtsmaken.

Poeng: 55 av 100
Pris: - 
Hvor: - 
Testnr: 275

fredag 2. desember 2011

Juleøltest: Christianssands bryggeri, Juleøl, 4,5%

Fin mørk farge med et lett skum. Lukter lett av malt og julekrydder. Smaken er har en gjevn smak av sjokolademalt. Jeg er positivt overrasket over den gode balansen i ølet. Ølet avsluttes med en lett bitterhet.

En lettdrikkelig juleøl, men med god og balansert smak. Mangler selvsagt noe fylde, da det er butikkøl. Dette kan anbefales til julematen, men er litt tamt alene.

Poeng: 76 av 100
Pris: - 
Hvor: - 
Testnr: 274

torsdag 1. desember 2011

Juleøltest: BrewDog, There is no santa, 4,7%


Det første som slår meg når jeg spretter flasken er at "her lukter det jul". Ølet er mørkt med en fantastisk fint, gyllent rødskjær. Et lett skum, og i følget bildet i skummet skal jeg elske dette ølet.

Ølet lukter pepperkakedeig og kanel, jeg vil gå så langt at det er nesten som å drikke pepperkakedeig. Jeg skulle gjerne ha hatt mer fylde, sødme og mer bitterhet i ølet. For foruten pepper og kanel er det ikke så mye mer og hente. Det er tynt, og maltkarakteren faller nesten før det kommer og ettersmaken så ligger kanelen veldig lenge - og mye. Ikke et øl for min gane.

Pluss for utseende og lukt som fikk meg i julestemning, men resten av ølet skuffet.

Poeng: 40 av 100
Pris: -
Hvor: Systembolaget
Testnr: 273